Skip to main content

Κεντρικές τράπεζες Vs Πληθωρισμού: Ο δεύτερος γύρος της μάχης μόλις άρχισε

Το «τέρας» του πληθωρισμού πρέπει να μπει στο κλουβί του. Όσο το πυροβολούν όμως οι κεντρικές τράπεζες μετρούν και τις παράπλευρες απώλειες

Σε νέα φάση περνάει η μάχη των κεντρικών τραπεζών απέναντι στον πληθωρισμό, που εξακολουθεί να «κατατρώει» το εισόδημα των νοικοκυριών και να πληγώνει τις επιχειρήσεις. Η αμερικανική Fed, η EKT, η Τράπεζα της Αγγλίας και οι άλλες νομισματικές αρχές γνωρίζουν πως πρέπει να βάλουν το «τέρας» πίσω στο κλουβί του, για να μην κατασπαράζει την αγοραστική δύναμη. Αλλά κινδυνεύουν με τις βολές εναντίον του να δουν τις παράπλευρες απώλειες να πολλαπλασιάζονται. Έτσι δεν σταματούν μεν τις επιτοκιακές αυξήσεις, αλλά κατεβάζουν ταχύτητα.

Οι 48 εκ των 51 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης σήμερα από την ΕΚΤ, ύστερα από δύο αυξήσεις 75 μονάδων βάσης. Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, το καταθετικό επιτόκιο θα οδηγηθεί στο 2%- σε ένα σημείο δηλαδή που σύμφωνα με τους οικονομολόγους ούτε τονώνει ούτε όμως «καταπνίγει» τη δοκιμαζόμενη οικονομία της Ευρωζώνης. Τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε ελαφρά για πρώτη φορά εδώ και 1,5 χρόνο, αλλά παραμένει σε διψήφιο ποσοστό. Η Ευρώπη έρχεται ουσιαστικά αντιμέτωπη με κρίση κόστους ζωής και ο φόβος είναι πως όσο θα αυξάνεται και το κόστος δανεισμού, θα πλήττεται η κατανάλωση και θα βαθαίνει η ύφεση.

Η ώρα της ΕΚΤ 

Η απόφαση της ΕΚΤ θα ανακοινωθεί στις 15:15  ώρα Ελλάδος και θα περιλαμβάνει τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τις προοπτικές της οικονομίας έως και το 2025. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να ρίξει τον πήχυ για τους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ δεν αποκλείεται να τον ανεβάσει για τον πληθωρισμό.

Επενδυτές και αναλυτές θα περιμένουν να ακούσουν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα θα πει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει περίπου μισή αργότερα. Η επικεφαλής της ΕΚΤ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσε πως η σταθερότητα των τιμών αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για την κεντρική τράπεζα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ανησυχεί πάντα και για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Το σήμα της Fed

Το σήμα για λιγότερο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις έδωσε από χθες το βράδυ η Federal Reserve. Με αύξηση 50 μονάδων βάσης οδήγησε το βασικό επιτόκιό της στο εύρος του 4,25% με 4,5%. Η απόφαση των μελών της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς ήταν ομόφωνη και ήρθε ύστερα από πολλαπλές αυξήσεις της τάξης των 75 μονάδων βάσης έκαστη.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής  κεντρικής τράπεζας υπολογίζουν ότι το επιτόκιο θα πρέπει μέσα στο 2023 να φτάσει τουλάχιστον στο 5,1% και ίσως ακόμη και στο 5,25% πριν ολοκληρωθεί η μάχη κατά του πληθωρισμού. Οι αγορές φαίνεται να ήλπιζαν να κλείσει πιο σύντομα ο κύκλος της περιοριστικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να χαθεί το κλίμα ευφορίας που επικρατούσε στη Wall Street πριν από τις δηλώσεις του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, και τελικά οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να κλείσουν με πτώση.

Πάντως από το 2024 και έπειτα θα έχουμε – εφόσον δεν προκύψουν άλλες εκπλήξεις στην παγκόσμια οικονομία – έναν σχετικά αργό κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, με το βασικό επιτόκιο να υποχωρεί στο 4,1% το 2024 και στο 3,1% το 2025. Πριν από τρεις μήνες έβλεπαν το επιτόκιο στο 3,9% την επόμενη χρονιά και στο 2,9% το 2024.