Skip to main content

Η φούσκα στη γερμανική αγορά στέγης σπάει: Πόσο θα πέσουν οι τιμές

Φρανφκούρτη και Μόναχο εκπέμπουν SOS, ενώ συνολικά η γερμανική αγορά ετοιμάζεται για μεγάλη πτώση τιμών

Η γερμανική αγορά ακινήτων ήταν άκρως ανθεκτική επί δεκαετίες. Ωστόσο η επόμενη διετία θα φέρει σοβαρή πτώση στις τιμές, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το Bloomberg. Το κύμα ακρίβειας και η ραγδαία αύξηση στο κόστος των στεγαστικών δανείων, σε συνδυασμό με την ευρύτερη γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, που ωθεί τα νοικοκυριά στο να αποφεύγουν τα μεγάλα ανοίγματα. Η κατάσταση θα ήταν μάλιστα πολύ πιο δύσκολη, εάν δεν είχαμε αυξημένες αποταμιεύσεις κατά την περίοδο της πανδημίας.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στη Γερμανία έχουν αυξηθεί απότομα. Στο δεκαετές το επιτόκιο έχει ανέβει στο 3,9% από 1% στις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Interhyp, που επικαλείται το CNBC. Αυτό φέρνει κάμψη της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, αφού πλεόν είναι προσιτά σε πολύ λιγότερους.

Ο αντίκυπος στην αγορά είναι ήδη αισθητός. Δεδομένα της Deutsche Bank αποκαλύπτουν ότι οι τιμές έχουν ήδη αποχωρήσει 5% από τον Μάρτιο. Ο Γιόχεν Μέμπερτ, μακροοικονομικός αναλυτής της γερμανικής τράπεζας, προειδοποιεί μάλιστα ότι θα κάνουν βουτιά 20% με 25% σε σχέση με τα υψηλά τους κατά το διάστημα που θα διαρκέσει η ύφεση. Η Deutsche Bank αποφεύγει προς στιγμήν να δώσει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος της ύφεσης στη γερμανική αγορά στέγης. Ωστόσο σε δηλώσεις του στο CNBC, ο Μέμπερτ σημειώνει πως δεν θα τον εξέπληττε να δει τον «πάτο» μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Την ίδια ώρα ο Μίχαελ Φόιγκτλεντερ του Cologne Institute for Economic Research επισημαίνει πως εάν δεν υπήρχε ενεργειακή κρίση, οι τιμές κατοικίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα συνέχιζαν να αυξάνονται. «Τώρα έχουμε μία κατάσταση, στην οποία αντιμετωπίζουμε πολύ δαρματική προσαρμογή των συνθηκών» σημειώνει.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στη γερμανική αγορά ακινήτων εκφράζει και η UBS. Στην πρόσφατη έκθεσή της για τις φούσκες στο real estate, συμπεριέλαβε δύο γερμανικές πόλεις – Φρανκφούρτη και Μόναχο – στην πρώτη τετράδα του δείκτη Global Real Estate Bubble Index, προσδιορίζοντά τες  ως προορισμούς με «έντονα χαρακτηριστικά φούσκας».

H UBS προσδιορίζει ως χαρακτηριστικά φούσκας την αποσύνδεση των τιμών κατοικίας από το τοπικό εισόδημα και το ύψος των ενοικίων και ευρύτερα ανισορροπίες στην τοπική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής πιστωτικής επέκτασης και της ραγδαίας αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Για το σύνολο της γερμανικής αγοράς πάντως η UBS βλέπει «σοβαρή διόρθωση» και όχι το σπάσιμο μίας φούσκας, όπως εκείνο που είχαμε κατά την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Δεν συμμερίζονται πάντως όλοι την απαισιοδοξία. Το Ifo Ιnstitute επιμένει ότι οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας αρχίζουν να βελτιώνονται (και κατά συνέπεια και ο πόνος στην αγορά στέγης θα περιοριστεί), καθώς η ενεργειακή κρίση αποδείχθηκε πιο ήπια από ό,τι αρχικά αναμενόταν.