Skip to main content

Η Ρωσία καρπώθηκε 1 δισ. δολάρια από το κλεμμένο σιτάρι της Ουκρανίας

Ανάλυση δορυφορικών εικόνων, από το τμήμα επισιτιστικής ασφάλειας και γεωργίας της NASA.

Η Ουκρανία έχει χάσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια από σιτάρι που συλλέχθηκε σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων, από το τμήμα επισιτιστικής ασφάλειας και γεωργίας της NASA.

Σχεδόν 6 εκατομμύρια τόνοι σιταριού θερίστηκαν από περιοχές που δεν βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με το NASA Harvest, αναφέρει το Bloomberg. Περίπου το 88% των χειμερινών καλλιεργειών που είχαν καλλιεργηθεί  σε κατεχόμενες περιοχές θερίστηκε, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε συγκομιδή της σοδειάς στις περιοχές κυρίως κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

Ρωσικά πλοία πιθανότατα εξάγουν τα σιτηρά που έχουν ληφθεί από κατεχόμενες περιοχές σε χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράν, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι σχετικές ποσότητες, καθώς οι φορτωτές αποκρύπτουν την προέλευση των φορτίων. Η Ρωσία έχει αρνηθεί την κλοπή σιτηρών, αλλά αξιωματούχοι έχουν διαφημίσει δημοσίως την επανέναρξη των αποστολών σιτηρών από κατεχόμενα λιμάνια.

Η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιταριού και ο αποκλεισμός των λιμανιών της μετά την εισβολή της Ρωσίας εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη, καθιστώντας ενδεχομένως το λαθρεμπόριο σιτηρών πιο επικερδές. Μια συμφωνία που επέτρεψε στην Ουκρανία να επαναλάβει τις εξαγωγές βοήθησε στην αποκλιμάκωση των τιμών των σιτηρών, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν ιστορικά υψηλές.

‘Άγνωστη η τύχη άλλων καλλιεργειών

Σχεδόν το ένα τέταρτο του σιταριού της Ουκρανίας καλλιεργείται σε εδάφη που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, αν και μέρος του εδάφους αυτού ελέγχεται από την Ουκρανία. Οι εκτιμήσεις της NASA Harvest αφορούν το σιτάρι και μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνουν άλλες καλλιέργειες ή τρόφιμα που κρατήθηκαν σε αποθήκες. Επίσης, τα ευρήματα δεν δείχνουν τι συνέβη στις καλλιέργειες μετά τη συγκομιδή τους.

Η ομάδα της NASA Harvest υπολόγισε ότι οι αγρότες συνέλεξαν 26,6 εκατομμύρια τόνους σιταριού φέτος στην Ουκρανία, αρκετά εκατομμύρια τόνους περισσότερους από  τις  προβλέψεις.

Κορυφαίος εισαγγελέας στην Ελβετία, προειδοποίησε ότι η εμπορευματοποίηση των λεηλατημένων πρώτων υλών θα μπορούσε να αποτελέσει έγκλημα πολέμου.

“Φέτος, το χειμερινό σιτάρι έδωσε πολύ υψηλή απόδοση για την περιοχή αυτή λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Dmitry Skornyakov, της Ουκρανικής HarvEast “Ό,τι  συλλέχθηκε από τα χωράφια μας κλάπηκε και εξήχθη από την Ουκρανία”.

naftemporiki.gr