Skip to main content

Diana Shipping: Παράταση δύο εβδομάδων στην πρόταση εξαγοράς της Genco  

Πράσινο φως από το 28,4% των μετόχων έναντι τιμήματος 27,34 δολαρίων ανά μετοχή  

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Ισχυρή ανταπόκριση ανάμεσα στους μετόχους της Genco φαίνεται ότι αναπτύσσει η πρόταση εξαγοράς της Diana Shipping.

Η εταιρεία συμφερόντων Σεμίραμις Παληού φαίνεται ότι δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Gneco παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να εκλέξει τους προτεινόμενους εκπροσώπους της στο δ.σ. της εταιρείας στην πρόσφατη γενική συνέλευση, ούτε όμως και να καταργήσει το “poison pill” που απαγορεύει σε έναν μέτοχο να διατηρεί μερίδια άνω του 15%.

Η εισηγμένη στο NYSE, Diana Shipping, ελέγχει το 14,8% των μετοχών της Genco και πιέζει προκειμένου το δ.σ. της εταιρείας να εισέλθει σε ουσιαστικές συζητήσεις, προκειμένου τα δύο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Diana αποκάλυψε ότι παρατείνει έως τις 10 Ιουλίου 2026, τη δημόσια πρότασή της για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Genco Shipping & Trading Ltd. που δεν κατέχει ήδη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, έως τις 26 Ιουνίου 2026 είχαν προσφερθεί στη δημόσια πρόταση 10.583.484 μετοχές, που αντιστοιχούν στο 28,4% των μετοχών της Genco. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει το ποσοστό άνω του 14% του μετοχικού κεφαλαίου της Genco που κατέχει ήδη η Diana, ως μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

Η βελτιωμένη πρόταση που υπέβαλε η Diana προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Genco παραμένει σε ισχύ και προβλέπει τίμημα 27,34 δολάρια ανά μετοχή, αποτελούμενο από:

  • 24,80 δολάρια σε μετρητά ανά μετοχή και
  • μία μετοχή της Diana Shipping, αποτιμώμενη στα 2,54 δολάρια, με βάση τη σταθμισμένη ως προς τον όγκο συναλλαγών μέση τιμή (30-day VWAP) της μετοχής της Diana έως τις 16 Ιουνίου 2026.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Diana Shipping, Σεμίραμις Παληού, δήλωσε: «Η δέσμευση της Diana να αποκτήσει τις μετοχές της Genco παραμένει αμετάβλητη και ευχαριστούμε τους μετόχους που ανταποκρίθηκαν στη δημόσια πρότασή μας. Η σημαντική αυτή στήριξη αποτελεί σαφές μήνυμα ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από τους μετόχους για τη διαπραγμάτευση μιας συναλλαγής μεταξύ της Genco και της Diana που θα δημιουργήσει αξία. Η διοικητική μας ομάδα παραμένει έτοιμη να συναντηθεί άμεσα με το Διοικητικό Συμβούλιο της Genco και τους συμβούλους του, προκειμένου να διαπραγματευθεί καλόπιστα μια συμφωνία. Παράλληλα, αποφασίσαμε να παρατείνουμε τη διάρκεια της δημόσιας πρότασης κατά δύο εβδομάδες, ώστε να δοθεί χρόνος και σε επιπλέον μετόχους να προσφέρουν τις μετοχές τους.»

Η Diana επισημαίνει ότι η πρότασή της υποστηρίζεται από δεσμευμένη χρηματοδότηση ύψους 1,433 δισ. δολαρίων από έξι κορυφαίες διεθνείς τράπεζες, χωρίς να προβλέπεται όρος χρηματοδότησης (financing condition).

Σύμφωνα με την εταιρεία, η προσφορά αντιπροσωπεύει:

  • premium 53% έναντι της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της Genco πριν από τη δημοσιοποίηση της πρότασης (undisturbed share price), και
  • premium 6% έναντι της καθαρής αξίας ενεργητικού (Net Asset Value – NAV) ανά μετοχή της Genco, με βάση τα στοιχεία της VesselsValue, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αξίες των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου βρίσκονται σε κυκλικά υψηλά επίπεδα, κοντά στα υψηλότερα των τελευταίων 15 ετών.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.