Skip to main content

«250 γραμμάρια μαγείας»: Η γαλλική μπαγκέτα στον κατάλογο άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

REUTERS/Eric Gaillard

Η γαλλική μπαγκέτα έλαβε το καθεστώς άυλης κληρονομιάς της UNESCO.

Ψήνονται περισσότερες από έξι δισεκατομμύρια κάθε χρόνο στη Γαλλία. Έχουν επίσης καταφέρει να εκτοπίσουν τους μπερέδες ως γαλλικά σύμβολα, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τις χαρακτηρίζει ως «250 γραμμάρια μαγείας και τελειότητας».

Ο λόγος για τις γαλλικές μπαγκέτες που, πέρα από το γεγονός ότι είναι «τέλειες», χαρακτηρίζουν τη Γαλλία, τον γαλλικό τρόπο ζωής και την κληρονομιά της χώρας.

Πλέον και επίσημα, καθώς η γαλλική μπαγκέτα έλαβε το καθεστώς άυλης κληρονομιάς της UNESCO για την παράδοση της διαδικασίας παρασκευής της και τον τρόπο ζωής που την περιβάλλει.

Η μπαγκέτα είναι το πιο δημοφιλές είδος ψωμιού που απολαμβάνουν και καταναλώνουν στη Γαλλία όλο το χρόνο… Οι μπαγκέτες απαιτούν συγκεκριμένες γνώσεις και τεχνικές: ψήνονται όλη την ημέρα σε μικρές παρτίδες και τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία. Δημιουργούν επίσης τρόπους κατανάλωσης και κοινωνικές πρακτικές που τα διαφοροποιούν από άλλα είδη ψωμιού, όπως καθημερινές επισκέψεις σε αρτοποιεία για να τις αγοράσουν και συγκεκριμένες σχάρες για να ταιριάζουν με το μακρύ σχήμα τους. Η τραγανή κρούστα και η μαστιχωτή υφή τους έχουν ως αποτέλεσμα μια συγκεκριμένη εμπειρία. Η μπαγκέτα καταναλώνεται σε πολλά περιβάλλοντα, όπως κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων, στα εστιατόρια και στις καφετέριες της εργασίας και των σχολείων», αναφέρει η UNESCO.

Η συμπερίληψη της γαλλικής μπαγκέτας στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO έρχεται, ωστόσο, σε μια δύσκολη στιγμή για τη βιομηχανία. Η Γαλλία χάνει περίπου 400 βιοτεχνικά αρτοποιεία ετησίως από το 1970, από 55.000 (ένα ανά 790 κατοίκους) σε 35.000 σήμερα (ένα ανά 2.000), σύμφωνα με την Le Monde προσθέτοντας ότι η μείωση αυτή οφείλεται στην εξάπλωση των βιομηχανικών αρτοποιείων και των σούπερ μάρκετ εκτός πόλης σε αγροτικές περιοχές, ενώ την ίδια ώρα όσοι διαμένουν σε αστικά κέντρα οι αστοί αλλάζουν καταναλωτικές συνήθειες.

naftemporiki.gr