Skip to main content

Καιρός: Τι είναι η «ψυχρή λίμνη» που θα φέρει καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Πού περιμένουμε καταιγίδες - Πού θα φτάσει το θερμόμετρο

Αλλαγή σκηνικού θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο καθώς επανέρχεται η φυσιολογική για την εποχή «ανοιξιάτικη αστάθεια» με καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα σημειωθούν καταιγίδες. «Θα έχουμε καταιγίδες οπωσδήποτε στο Βόρειο Αιγαίο, στη Μυτιλήνη, καθώς το σύστημα κατεβαίνει», είπε.

Εκτίμησε ότι «οι θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει» και επανέρχονται στα κανονικά επίπεδα. «Μόνο στην Κρήτη θα φτάσουμε τους 30 και λίγο παραπάνω βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα είμαστε στους 27-29 βαθμούς Κελσίου».

Για το Σαββατοκύριακο, στα ηπειρωτικά «θα υπάρξουν τοπικά βροχές και καταιγίδες. Τα περισσότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν μεταξύ των ωρών μεσημεριού-απογεύματος», συμπλήρωσε.

Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης»

Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του blog, o διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» που θα επηρεάσει τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα ανεφέρει:

«H ψυχρή λίμνη αποτελεί μετάφραση του όρου Cold Pool, (ακριβέστερα θα ήταν Χρυσή Πισίνα).

Αυτή η ψυχρή λίμνη αποτελεί μια ψυχρή περιοχή που περιβάλλεται από θερμές μάζες. Η κατακόρυφη έκταση αυτών των αερίων μαζών καταλαμβάνει τις μέσες στάθμες της τροπόσφαιρας και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική (αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού)

Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία αστάθειας. Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των θερμών και υγρών μαζών.

Όσο καλοκαιριάζει το αίτιο της ανύψωσης των θερμών και αέριων μαζών κοντά στο έδαφος είναι κυρίως η θέρμανση του εδάφους κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον ψυχρό επομένως ανεβαίνει με επιτάχυνση αν βρεθεί σε ψυχρό περιβάλλον, όπως κατά την παρουσία μια Ψυχρής Λίμνης»