Skip to main content

Nvidia: Η φρενίτιδα της Τεχνητής Νοημοσύνης καλά κρατεί – Οι πωλήσεις της απογειώνονται

Courtesy NVIDIA/Handout via REUTERS

Πετάει και η μετοχή - Πάνω από 2 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση

Αποτελέσματα τριμήνου – ρεκόρ εμφάνισε η Nvidia, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Τα ισχυρά αποτελέσματα και το σήμα που έστειλε ότι αυτά θα έχουν συνέχεια οδήγησαν τη μετοχή της πάνω από τα 1.000 δολάρια.

Τα τσιπ που κατασκευάζονται από την Nvidia είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία φαίνεται να εισβάλει σε κάθε κλάδο της οικονομίας.

Τα data centers γίνονται εργοστάσια AI

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Τζένσεν Χουάνγκ, κήρυξε την αρχή μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης κατά την οποία η Nvidia βοηθά στη μετατροπή κέντρων δεδομένων αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε «εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης».

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει σημαντικά κέρδη παραγωγικότητας σε σχεδόν κάθε κλάδο και θα βοηθήσει τις εταιρείες να είναι πιο αποδοτικές ως προς το κόστος και την ενέργεια», δήλωσε ο Χουάνγκ τo βράδυ της Τετάρτης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα.

Τα στελέχη της Nvidia είπαν επίσης στους αναλυτές ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή για το τρέχον τσιπ AI της εταιρείας καθώς και για το προϊόν επόμενης γενιάς που αναμένεται αργότερα μέσα στη χρονιά.

Τριπλασιασμός των εσόδων, 7πλασιασμός των κερδών

Τα έσοδα το τελευταίο τρίμηνο υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια και τα καθαρά κέρδη επταπλασιάστηκαν στα 14,88 δισεκατομμύρια δολάρια. Και οι δύο αριθμοί ήταν τριμηνιαία ρεκόρ για τη Nvidia και ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η διευθύντρια οικονομικών της Nvidia, Κολέτ Κρες, δήλωσε ότι μεγάλες εταιρείες υπολογιστικού νέφους όπως η Google της Alphabet, η Microsoft και η Amazon.com αντιπροσώπευαν περίπου το 45% των εσόδων της εταιρείας από τα κέντρα δεδομένων.

Η τιμή της μετοχής της Nvidia έχει υπερτριπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες, οδηγώντας την αποτίμησή της πάνω από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Nvidia: Το πιο πολύτιμο commodity της τεχνητής νοημοσύνης και πώς την εκτίναξε στα 2 τρισ. δολάρια

H generative AI και οι περιζήτητοι ημιαγωγοί της εταιρείας

Οι πωλήσεις της Nvidia ανέβηκαν απότομα πριν από περίπου ένα χρόνο, αφού το ChatGPT του OpenAI εντυπωσίασε τους χρήστες με την ικανότητά του να δημιουργεί κείμενο που μοιάζει με ανθρώπινο.

Το OpenAI χρησιμοποίησε χιλιάδες τσιπ AI της Nvidia για να δημιουργήσει το ChatGPT και υπάρχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις για την εργασία έντασης υπολογιστών της δημιουργίας και ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και οι startups τεχνητής νοημοσύνης προσπαθούν έκτοτε να αγοράσουν όσο το δυνατόν περισσότερα τσιπ της Nvidia.

Ο ιδρυτής της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, παρουσιάζει τους GPU της εταιρείας

Οι καλπάζοντες ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρείας πρόκειται να επιβραδυνθούν ελαφρά, αλλά τα ρεκόρ θα συνεχιστούν. Για το τρέχον τρίμηνο η εταιρεία προβλέπει πωλήσεις περίπου 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον οικονομικό τρίμηνο, οι οποίες θα είναι περίπου διπλάσιες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Έρχονται τα Blackwell

Αποφασισμένη να παραμείνει στην κορυφή, η Nvidia σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μια νέα γενιά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στα τέλη του τρέχοντος έτους, μετά την αποκάλυψή τους τον Μάρτιο σε ένα συνέδριο της εταιρείας που πολλοί αποκάλεσαν «AI Woodstock».

Αυτά τα τσιπ, με την κωδική ονομασία Blackwell θα στοιχίζουν περισσότερα από 30.000 δολάρια το καθένα, θέτοντας το υπόβαθρο για περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων εάν η όρεξη για τσιπ AI παραμείνει ισχυρή και η Nvidia αποκρούσει τις προκλήσεις από ανταγωνιστές και ρυθμιστικές αρχές.