Skip to main content

Νέες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς ενέκρινε το Ισραήλ στη σκιά του αποτρόπαιου βίντεο των ομήρων

REUTERS/Marko Djurica

Στη διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ έχουν δοθεί νέες κατευθυντήριες οδηγίες

Σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς προχωρά το Ισραήλ στη σκιά του βίντεο που δημοσιοποιήθηκε χθές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το οποίο εμφάνιζε ισραηλινές νεοσύλλεκτες, απαχθείσες από τη Χαμάς κατά την επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου.

Την επανέναρξη των -έμμεσων- συνομιλιών με τη Χαμάς, ενέκρινε νωρίς το πρωί της Πέμπτης το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλμ, ενώ πηγές που μίλησαν σε ισραηλινά μέσα ανέφεραν ότι στη διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ έχουν δοθεί πλέον νέες κατευθυντήριες οδηγίες.
Η πηγή, η οποία ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της συνάντησης, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις νέες αυτές κατευθυντήριες γραμμές ενώ και η πρωθυπουργική ανακοίνωση αναφέρει απλά ότι στην ομάδα δόθηκε η εντολή «να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγματευτική ομάδα δεν πήρε όλα όσα ζήτησε αλλά εκτιμά πλέον ότι «τουλάχιστον μπορεί να γίνει πρόοδος».
Ο στόχος των συνομιλιών περιστρέφεται γύρω από μία οργανωμένη απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα μια προσωρινή εκεχειρία και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται από το Ισραήλ.
Το τριμελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο σχηματίστηκε μετά τις 7 Οκτωβρίου, αποτελείται από τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τον (στρατηγό και πρώην υπουργό Αμύνης) Μπένι Γκαντζ.

Μέσο πίεσης

Οι οικογένειες των ομήρων ελπίζουν ότι το βίντεο αυτό θα εντείνει τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ώστε να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία με τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ανθρώπων τους.

Στα πλάνα, οι νεαρές γυναίκες, όλες τους αιφνιδιασμένες και κάποιες αιμόφυρτες, εικονίζονται δεμένες, να μεταφέρονται σε ένα τζιπ.

«Έχω φίλους στην Παλαιστίνη» ακούγεται να λέει στα αγγλικά μία από τις νεοσύλλεκτες, η 19χρονη Ναάμα Λέβι. Ένας από τους ενόπλους ακούγεται να της απαντά, φωνάζοντας, στα αραβικά: «Είστε σκυλιά! Θα σας πατήσουμε, σκυλιά». Ένας άλλος ένοπλος λέει σε μια από τις ομήρους: «Είσαι όμορφη».

Το Φόρουμ Οικογενειών των Ομήρων, που εκπροσωπεί συγγενείς των 124 ανθρώπων (κυρίως αμάχων) που κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς, ανέφερε ότι τα πλάνα εντοπίστηκαν στις κάμερες τις οποίες έφεραν επάνω τους οι ένοπλοι που επιτέθηκαν στη βάση Ναχάλ Οζ, στο νότιο Ισραήλ. Οι γυναίκες υπηρετούσαν εκεί ως παρατηρήτριες. Αφαιρέθηκαν οι σκηνές με τους δολοφονημένους Ισραηλινούς στρατιώτες και η προβολή του βίντεο εγκρίθηκε από τις οικογένειες των πέντε ομήρων.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Times of Israel, ΑΠΕ – ΜΠΕ