Skip to main content

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την πώληση smartphone της Huawei και της ZTE

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της FCC που απαγορεύει συσκευές επικοινωνίας λόγω ανησυχίας για την εθνική ασφάλεια.

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση και εισαγωγή συσκευών επικοινωνίας από τις κινεζικές εταιρείες Huawei και ZTE λέγοντας ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών FCC.

«Λόγω της απόφασης καμία νέα συσκευή Huawei ή ZTE δεν μπορεί να εγκριθεί», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της FCC, Μπράντον Καρ. Είναι επίσης δυνατή η ανάκληση των υφιστάμενων αδειών πωλήσεων.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της FCC που απαγορεύει συσκευές επικοινωνίας λόγω ανησυχίας για την εθνική ασφάλεια. Η απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη. Πέρυσι, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικύρωσε τον αποκλεισμό της τεχνολογίας δικτύου Huawei και ZTE από την αγορά των ΗΠΑ, συνεχίζοντας έτσι την πολιτική του Ρεπουμπλικανού προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Κίνας.

Η FCC έπρεπε να αποφασίσει την αντίστοιχη εντολή εντός ενός έτους, για να εφαρμοστεί.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Huawei για στενούς δεσμούς με τις κινεζικές αρχές και κάνουν λόγο για κατασκοπεία και δολιοφθορά. Η εταιρεία αρνείται τους ισχυρισμούς.

Εκτός από τις Huawei και ZTE, η συμφωνία επηρεάζει επίσης συσκευές από την Hytera Communications καθώς και την ψηφιακή τεχνολογία Hangzhou Hikvision και την τεχνολογία Dahua.

«Ακόμη και νέες συσκευές από τις Dahua, Hikvision ή Hytera δεν μπορούν να εγκριθούν εκτός εάν διαβεβαιώσουν την FCC ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για δημόσια ασφάλεια, κυβερνητική ασφάλεια ή άλλους σκοπούς εθνικής ασφάλειας», έγραψε ο Καρ στο twitter.

Η Huawei και η ZTE έχουν ήδη επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις αμερικανικές κυρώσεις. Προηγουμένως, η Huawei ήταν ένας από τους τρεις κορυφαίους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, μαζί με την Apple και τη Samsung.