Skip to main content

Ο Τραμπ έχει τουλάχιστον $2 δισ. λόγους να μην επιστρέψει στο Twitter (για τώρα)

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ένα deal του Truth Social με εταιρεία SPAC ίσως κρατήσει τον Τραμπ μακριά από το Twitter.

Ο Ντόναλντ Τραμπ λάτρευε το Twitter. Επί πολλά χρόνια «τιτίβιζε» ασταμάτητα και το 2017 είχε μάλιστα πει ότι δεν θα γινόταν πρόεδρος χωρίς αυτό. «Το Twitter είναι ένα υπέροχο πράγμα για εμένα, γιατί στέλνω το μήνυμά μου… Μπορεί να μην ήμουν εδώ αυτή τη στιγμή να σας μιλάω ως πρόεδρος, εάν δεν είχα αυτόν τον ειλικρινή τρόπο να πω αυτά που θέλω» ήταν τα λόγια του. Γιατί λοιπόν δεν έχει δεχθεί ακόμη την πρόταση του Έλον Μασκ για επιστροφή του στην πλατφόρμα;
Θα περίμενε κανείς ότι από τη στιγμή που ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter του άναψε το πράσινο φως, θα έσπευδε να αδράξει την ευκαιρία και να επιστρέψει στο Twitter, από τη στιγμή μάλιστα που ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC όσο και εάν ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ μπαίνει στον πειρασμό να «τιτιβίσει», μάλλον ξέρει καλά ότι αυτό θα μπορούσε να του στοιχίσει πολλά χρήματα. «Η πιο απλή εξήγηση είναι και η πιο πιθανή: έχει να κάνει με το χρήμα» λέει ο Τζος Τάκερ, καθηγητής πολιτικής στο New York University. Μετά την αποπομπή του από το Twitter ο Τραμπ είχε δημιουργήσει τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, υπό την ονομασία Truth Social. Και αυτό τον δεσμεύει αρκετά.

Πέρυσι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Truth Social, η Trump Media & Technology Group (TMTG) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συγχωνευθεί με μία εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και ονομάζεται Digital World Acquisition Corp (DWAC). Η DWAC είναι εταιρεία ειδικού σκοπού (Spac). Οι Spacs είναι ένας τρόπος να επιταχύνει κάποιος την βραδεία διαδικασίας της εισαγωγής μίας εταιρείας στο χρηματιστήριο. Με πιο απλά λόγια, μία μη εισηγμένη συγχωνεύεται με μία εισηγμένη εταιρεία και έτσι βρίσκεται και αυτή στο χρηματιστήριο.

Οι TMTG και DWAC έχουν συμφωνήσει στη συγχώνευση, αλλά το deal δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Αυτό δεν έχει σταματήσει τους επενδυτές από το να ρίχνουν χρήμα στην DWAC – καθώς πιστεύουν ότι η συμφωνία θα προχωρήσει κανονικά σε υλοποίηση. Η αξία της εταιρείας αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τα 800 εκατ. δολάρια. Αν σκεφτεί κανείς ότι η DWAC θα αγόραζε μόλις το 1/4 της TMTG, η νέα εταιρεία που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση θα είχε αξία τουλάχιστον 3 έως 4 δισ. δολαρίων. Και ο Τραμπ θα είχε στην κατοχή του το 70% ή 80% αυτής (δηλαδή τουλάχιστον 2,1 δισ. δολάρια). Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την πιο επικερδή, με διαφορά, επιχειρηματική κίνησή του εδώ και χρόνια. Ωστόσο για να διασφαλίσει ότι η μετοχή θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, είναι κρίσιμο να παραμείνει στο Truth Social και δη αποκλειστικά.

REUTERS/Carlos Barria

Αν ο Τραμπ το εγκατέλειπε, θα ήταν δύσκολο να έχει λόγο ύπαρξης το Truth Social. Το δημιούργησε ο ίδιος και το χρησιμοποιούν κυρίως οπαδοί του. Ούτε αυτοί όμως θα είχαν λόγο να το χρησιμοποιούν αν εκείνος άρχιζε πάλι να ποστάρει αλλού. Σύμφωνα με τη Similar Web η πλατφόρμα είχε μόλις 8 εκατομμύρια επισκέψεις τον Σεπτέμβριο του 2022 από 11,5 εκατομμύρια τον Ιούλιο. Για μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ο αριθμός είναι εξαιρετικά μικρός. Εάν ο Τραμπ επέστρεφε στο Twitter και σήμαινε τον οριστικό θάνατό του, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει τη βύθιση της μετοχής της DWAC.

Πάντως πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η επιστροφή του στο Twitter είναι θέμα χρόνου. Η αλήθεια είναι πως δύσκολο να πει κανείς τι θα υπερισχύσει: η αγάπη του για το χρήμα ή εκείνη για το Twitter.