Skip to main content

Ο Έλον Μασκ επαναφέρει τον Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter

realDonaldTrump/Handout via REUTERS

«Ο κόσμος μίλησε» έγραψε ο Έλον Μασκ αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης. Ο λογαριασμός του Τραμπ ενεργοποιείται και πάλι.

στερα από μία δημοσκόπηση 24 ωρών, στην οποία συμμετείχαν 15 εκατομμύρια χρήστες του Twitter, ο νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, Έλον Μασκ, αποφάσισε να επανενεργοποιήσει τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είχε ανασταλεί από τον Ιανουάριο του 2021, με τους υπευθύνους του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να αποφασίζουν ότι θα πρέπει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ να απομακρυνθεί οριστικά από το Twitter για τον ρόλο που είχαν διαδραματίσει οι αναρτήσεις του στην αιματηρή εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Reuters

Οι χρήστες του Twitter που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Μασκ απάντησαν σε ποσοστό 52% ότι ο Τραμπ θα πρέπει να επιστρέψει στην πλατφόρμα. Είχε προηγηθεί η επαναφορά λογαριασμών συνδεόμενων με τον Τζόρνταν Πίτερσον, αστέρα των συντηρητικών μέσων ενημέρωσης, και την σατιρική ιστοσελίδα Babylon Bee.

«O κόσμος μίλησε» έγραψε ο Έλον Μασκ, ανακοινώνοντας την απόφασή του.

Ευκαιρία για τον Τραμπ και τον Μασκ

Η επαναφορά του Τραμπ στο Twitter συνιστά μία πολιτική ευκαιρία για αυτόν, αφού πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Ο Έλον Μασκ του δίνει λοιπόν ένα πανίσχυρο εργαλείο διάδοσης των μηνυμάτων του.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο έντονης αναταραχής και ερωτημάτων για το μέλλον του Twitter, μετά την αποπομπή όλων των κορυφαίων στελεχών, αλλά και τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις οποίες προχώρησε ο Μασκ. Για τον ίδιο είναι μία ευκαιρία να στρέψει την προσοχή αλλού.

Πάντως ο πρώην πρόεδρος όταν προ ημερών είχε ερωτηθεί εάν θέλει να επιστρέψει στο Twitter, είχε πει ότι βλέπει ακόμη «πολλά προβλήματα» στο συγκεκριμένο μέσο και ότι θέλει να αφοσιωθεί στην δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, το Truth Social.

Ο «βίος» του Τραμπ στο Twitter

Ο λογαριασμός του Τραμπ είχε κάποτε περισσότερους από 80 εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter. Λίγα λεπτά μετά την ενεργοποίηση, το προφίλ «@realDonaldTrump» ακολουθήθηκε ήδη από περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες του Twitter. Στο Truth Social, ο Τραμπ έχει λίγο περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια συνδρομητές.

Ο Τραμπ ήταν γωνστός για τις παρορμητικές αναρτήσεις του με τις οποίες εξέφραζε μηνύματα “λατρείας” ή “μίσους” για άλλους ηγέτες, συνεργάτες, αντιπάλους.

Είχε αποκλειστεί από το Twitter όταν στις 6 Ιανουαρίου εξέφρασε τη συμπάθειά του στους υποστηρικτές του που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον. Εκεί επρόκειτο να επισφραγιστεί και επίσημα η εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν. Το Twitter ερμήνευσε τη συμπεριφορά του Τραμπ ως έκκληση για βία και μπλόκαρε οριστικά τον λογαριασμό του. Από το ξεκλείδωτο πλέον προφίλ του Τραμπ λείπουν τα προσβλητικά tweets από τις 6 Ιανουαρίου..

Ο Μασκ, ο οποίος πρόσφατα υποστήριξε τις θέσεις των Ρεπουμπλικανών του Τραμπ, είχε τονίσει πριν από μήνες ότι, κατά την άποψή του, δεν πρέπει να υπάρχουν ισόβιες απαγορεύσεις στην υπηρεσία. Ανέφερε ρητά ως παράδειγμα τον Τραμπ.
Το Facebook, όπου ο Τραμπ έχει επίσης αποκλειστεί από τον Ιανουάριο του 2021, θα αποφασίσει τον ερχόμενο Ιανουάριο εάν θα μπορούσε να προταθεί επιστροφή στον πρώην πρόεδρο.