Skip to main content

Βρετανία: Τον προϋπολογισμό λιτότητας παρουσιάζει ο Χαντ σε μια δύσκολη συγκυρία

REUTERS/Peter Nicholls

Τον νέο προϋπολογισμό της Βρετανίας παρουσιάζει σήμερα Πέμπτη ο Τζέρεμι Χαντ.

Οι αγορές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στο Λονδίνο, καθώς η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέο προϋπολογισμό μετά το πολιτικό χάος και την αναταραχή που προκάλεσαν τα δημοσιονομικά σχέδια της Λιζ Τρας.

Η Barclays προβλέπει αυξήσεις φόρων 30 δισεκατομμυρίων λιρών και περικοπές δημοσίων δαπανών.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ θα παραδώσει το σχέδιο την Πέμπτη και αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά από αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών καθώς προσπαθεί να καλύψει μια σημαντική τρύπα στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε σε υψηλό 41 ετών τον Οκτώβριο, στο 11,1% τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση.

Ο κ. Χαντ θα ελπίζει επίσης να καθησυχάσει την αγορά για τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας υπό την κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

«Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η κορυφαία προτεραιότητά μου και οδηγεί σε σκληρές αποφάσεις στη φορολογία και τις δαπάνες που θα ανακοινώσουμε την Πέμπτη», δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ.

«Η αποκατάσταση της σταθερότητας και η μείωση του χρέους είναι η μόνη μας επιλογή για τη μείωση του πληθωρισμού και τον περιορισμό της αύξησης των επιτοκίων», πρόσθεσε ο υπουργός, που είχε προειδοποιήσει το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι «όλοι οι Βρετανοί θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην αρχή της μεγαλύτερης ύφεσης που έχει καταγραφεί και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Η δήλωση της Πέμπτης θα συνοδεύεται από ένα πολυαναμενόμενο σύνολο προβλέψεων από το ανεξάρτητο Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού (OBR) του Ηνωμένου Βασιλείου και μετά τις ζοφερές προοπτικές της Τράπεζας της Αγγλίας πριν από μερικές εβδομάδες, οι οικονομολόγοι αναμένουν να εμφανιστεί μια παρόμοια ζοφερή εικόνα.

Η Barclays αναμένει έναν αυστηρό προϋπολογισμό από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευσή της στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, εάν ένα σημαντικό μέρος των νέων μέτρων «επιβαρυνθεί». Μάλιστα τόνισε πως έχει μια «απαισιόδοξη άποψη» για τις προοπτικές ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, επικαλούμενη «παρηκμασμένη οικονομία, πολιτική αναταραχή και σύγχυση της πολιτικής».

naftemporiki.gr