Skip to main content

Βρετανία: Νέος προϋπολογισμός με στόχο τον πληθωρισμό

REUTERS/Henry Nicholls

«Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η κορυφαία προτεραιότητά μου και οδηγεί σε σκληρές αποφάσεις στη φορολογία και τις δαπάνες που θα ανακοινώσουμε την Πέμπτη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει την Πέμπτη  έναν νέο προϋπολογισμό που θα συνδυάζει γενικευμένες φορολογικές αυξήσεις και περικοπές στις κρατικές δαπάνες για να δώσει σοβαρές εγγυήσεις στις αγορές, σηματοδοτώντας όμως την επιστροφή της λιτότητας στη χώρα.

Τον νέο προϋπολογισμό θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ στο Κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την καταστροφή που είχε προκαλέσει η προηγούμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας, με τον «μίνι προϋπολογισμό» της, πανικοβάλλοντας τις αγορές και οδηγώντας τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών.

«Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η κορυφαία προτεραιότητά μου και οδηγεί σε σκληρές αποφάσεις στη φορολογία και τις δαπάνες που θα ανακοινώσουμε την Πέμπτη», δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ.

«Η αποκατάσταση της σταθερότητας και η μείωση του χρέους είναι η μόνη μας επιλογή για τη μείωση του πληθωρισμού και τον περιορισμό της αύξησης των επιτοκίων», πρόσθεσε ο υπουργός, που είχε προειδοποιήσει το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι «όλοι οι Βρετανοί θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να υπενθυμίσουν στους Βρετανούς τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008, η οποία είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες. Περικοπές, οι επιπτώσεις των οποίων είναι ακόμη αισθητές και σήμερα, ιδιαίτερα στην υγεία.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει 50 έως 60 δισ. λίρες από αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών. Ο Τζέρεμι Χαντ ετοιμάζεται επίσης να εισαγάγει νέο φόρο 40% σε όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς έχουν αποσπάσει «υπερβολικά έσοδά», γράφουν οι  Financial Times την Τρίτη.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ θέλει να διασφαλίσει πάντως ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα θα επηρεαστούν λιγότερο, αν και πολλοί Βρετανοί έχουν δει το διαθέσιμο εισόδημά τους να εξανεμίζεται από τον πληθωρισμό και μερικές φορές πρέπει να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης και τροφίμων.

Παρέμβαση από τα σούπερ μάρκετ

Οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ στη Βρετανία δημοσίευσαν σήμερα μια ανοιχτή επιστολή καλώντας την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την παρουσίαση του προϋπολογισμού της Πέμπτης για να επεκτείνει το πρόγραμμα δωρεάν σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά από τις φτωχότερες οικογένειες.

Η κύρια εργοδοτική οργάνωση της χώρας, η CBI, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει «γενναίες πολιτικές αποφάσεις», εκτός από δύσκολα φορολογικά μέτρα, να χαλαρώσει τους κανόνες μετανάστευσης στον απόηχο του Brexit και να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού, που  δυσκολεύει τις επιχειρήσεις.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει μια οικονομική συρρίκνωση που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη που έχει δει ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Ρος Μούλντ, αναλυτής της AJ Bell, παρατηρεί ότι ενώ ο Τζέρεμι Χαντ μπορεί να καυχηθεί για «μια καλή αρχή» με τα επιτόκια δανεισμού να χαλαρώνουν και τη λίρα να ανακάμπτει, «οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να περιμένουν να δουν ένα σταθερό, μακροπρόθεσμο σχέδιο».

naftemporiki.gr