Skip to main content

Βρετανία: Σε υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός- Στο 11,1%

REUTERS/John Sibley/File Photo

Εάν η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει για να περιορίσει την τιμή των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών, ο πληθωρισμός θα είχε αυξηθεί περίπου στο 13,8% τον Οκτώβριο αν η κυβέρνηση.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε σε υψηλό 41 ετών τον Οκτώβριο, στο 11,1% τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση.

Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, καθώς οι τιμές των τροφίμων, των μεταφορών και της ενέργειας συνέχισαν να πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει πιεστικά προς την Τράπεζα της Αγγλίας για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 10,7%. Η καταγραφή του Οκτωβρίου σηματοδοτεί νέα άνοδο, από το υψηλό 40 ετών του 10,1% που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο.

Οι υψηλότερες τιμές για τα τρόφιμα και την ενέργεια οδήγησαν έτσι τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 1981.

Παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες ανοδικές πιέσεις προήλθαν από την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα.  Ωστόσο, εάν η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει για να περιορίσει την τιμή των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών, ο πληθωρισμός θα είχε αυξηθεί περίπου στο 13,8% τον Οκτώβριο αν η κυβέρνηση, πρόσθεσε η ONS.

Τα νέα στοιχεία έρχονται μια ημέρα προτού ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παρουσιάσει το νέο προϋπολογισμό εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για υψηλότερους μισθούς, αυξημένα επιδόματα και περισσότερες δαπάνες για την υγεία και την παιδεία, καθώς ο μαινόμενος πληθωρισμός διαβρώνει τη δύναμη δαπανών των ανθρώπων σε όλη τη χώρα.
 
naftemporiki.gr