Skip to main content

Τζακ Μα: Ο δισεκατομμυριούχος «Ίκαρος» της Κίνας 

Πριν ακριβώς από έναν χρόνο η Ant Group (η fintech εταιρεία που ίδρυσε ο Τζακ Μα αφότου είχε χτίσει τον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba) επρόκειτο να κάνει θριαμβευτική είσοδο στο χρηματιστήριο του Πεκίνου. Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω της για την κίνηση αυτή των 37 δισ. δολαρίων. Αλλά οι το Πεκίνο είχε άλλη γνώμη.

Με μία προσωπική εντολή, όπως έγραφαν τότε τα διεθνή μέσα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σταμάτησε την εισαγωγή στο χρηματιστήριο και έθεσε σε εφαρμογή μία «άτυπη» επίθεση κατά του πλουσιότερου ανθρώπου της Κίνας και συμβόλου επί χρόνια της επιτυχίας του κινεζικού επιχειρείν. Στόχος να κοπούν τα «φτερά» του, αφού κρίθηκε ότι ως άλλος Ίκαρος με υπέρμετρες φιλοδοξίες πλησίασε επικίνδυνα κοντά στον ήλιο.

Έκτοτε συνεχίστηκαν οι κινήσεις των αρχών για να μπει φρένο στην αυτοκρατορία του Μα, ενώ ο ίδιος ήταν «εξαφανισμένος» επί μήνες, αφήνοντας τα σενάρια για την τύχη του να φουντώνουν.

Τώρα βγαίνει και πάλι στην παγκόσμια σκηνή, επισκεπτόμενος την Ευρώπη, αλλά με πιο προσεχτικά βήματα και σαφώς πιο χαμηλό προφίλ.

Πώς μπήκε στο στόχαστρο του Σι

Λέγεται πως το γεγονός που πυροδότησε την οργή του Κινέζου προέδρου κατά του Μα ήταν μία δημόσια ομιλία στις αρχές του 2020, στην οποία ο τελευταίος επέκρινε τις κινεζικές κρατικές τράπεζες για τη διακυβέρνηση και τις πρακτικές τους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς.

Αυτό ήταν όμως μάλλον το κερασάκι στην τούρτα. Η δυσφορία είχε αρχίσει τρία χρόνια νωρίτερα. Το 2017 ο Μα ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για ένα τετ – α – τετ με τον νεοκλεγέντα τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ ο Μα ανακοίνωνε στους δημοσιογράφους από τον Trump Tower τη δέσμευσή του να δημιουργήσει 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Σι Τζινπίνγκ έμαθε όπως και ο υπόλοιπος κόσμος την απόφαση αυτή από τα μέσα ενημέρωσης, όπως αναφέρει το Reuters, που επικαλείται τέσσερις πηγές της  Alibaba και μία της κινεζικής κυβέρνησης. Η κίνηση του ιδρυτή της Alibaba ήταν σαφέστατα ένα «μπόνους» για τον Τραμπ – τον πρόεδρο που μιλούσε για «εισβολή» των κινεζικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά και που ετοιμαζόταν να ανοίξει έναν σφοδρό εμπορικό πόλεμο με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Και τώρα τι;

Αυτά ανήκουν τώρα στο παρελθόν. Οι επενδυτές περιμένουν να δουν τον νέο Μα στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, το οποίο θα είναι στη Μαγιόρκα. Οι προσδοκίες για μία νέα δυναμική αρχή από τον Κινέζο επιχειρηματία είναι υψηλές εάν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι η είδηση του ταξιδιού αυτού αύξησε την κεφαλαιοποίηση της Alibaba κατά 42 δισ. δολάρια.

Ωστόσο περιμένουν να δουν τι θα πει και ο Σι. Ο Μα (πρώην δάσκαλος Αγγλικών) φέρεται να έχει προσπαθήσει να τον προσεγγίσει και πάλι με μία επιστολή του στην οποία δεσμεύεται να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του για να στηρίξει την εκπαίδευση των Κινέζων στις αγροτικές περιοχές.