Βρετανία: Αποκλείει τη συμμετοχή σε χρηματοδότηση - γέφυρα της Ελλάδας

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 11:25
UPD:13:38
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Η παρέμβαση του Βρετανού ΥΠΟΙΚ (αριστερά) είχε σκοπό να μην χρησιμοποιηθεί ο EFSF - όπως προβλέπει μία από τις πολλές προτάσεις που εξετάζονται στις Βρυξέλλες - για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Αποκλείει το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας του σε μία χρηματοδότηση - γέφυρα της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), στον οποίο συμμετέχουν οι 28 χώρες της Ε.Ε., ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν.

Ο Όζμπορν μίλησε χθες με υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς αυτοί επρόκειτο να αναζητήσουν τρόπους για να χορηγήσουν στην Ελλάδα ένα ενδιάμεσο δάνειο, έως την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το δάνειο που θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), δηλαδή το ταμείο για τη στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης.

Η παρέμβαση του Βρετανού ΥΠΟΙΚ είχε σκοπό να μην χρησιμοποιηθεί ο EFSF - όπως προβλέπει μία από τις πολλές προτάσεις που εξετάζονται στις Βρυξέλλες - για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

«Οι συνάδελφοί μας της Ευρωζώνης έλαβαν το μήνυμα δυνατά και καθαρά, ότι δεν θα ήταν αποδεκτό να εξετασθεί και πάλι το θέμα της βρετανικής στήριξης για βοήθεια σε χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters πηγή του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η επιλογή του EFSF είναι «πολύ απίθανο να κερδίσει έδαφος» και πιθανόν δεν θα συζητηθεί στο σημερινό συμβούλιο των 28 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Το 2011, η Βρετανία είχε αρνηθεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί ο EFSF για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η απόφαση για τη χρήση του μηχανισμού αυτού λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. - απαιτείται συμφωνία από 15 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της - και επομένως θα μπορούσε να παρακαμφθεί η αντίθεση του Λονδίνου.

Ωστόσο, οι θεσμοί της Ε.Ε. δεν είναι πρόθυμοι να εξοργίσουν τους Βρετανούς ψηφοφόρους εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. που θα γίνει το 2017.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα