Το δημοψήφισμα διχάζει το Βερολίνο

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 14:18
UPD:14:21
SOOC/Nikos Libertas

Πολιτικές αντιπαραθέσεις προκαλεί στο Βερολίνο το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο του ARD, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ επέκρινε δριμύτατα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι το δημοψήφισμα «δεν είναι αποδεκτό».

Με τον τρόπο αυτό τίθεται υπό ομηρία ο ελληνικός λαός, τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι προέβησαν σε μεγάλες παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας.

Σε περίπτωση που οι Έλληνες πολίτες δεν ανταποκριθούν στην προτροπή της κυβέρνησης και δεν καταψηφίσουν τις προτάσεις των δανειστών, «η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να παραιτηθεί». Τότε, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εντούτοις αυτό θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολο». Αυτό που προέχει, όπως είπε, είναι να προστατευτεί η Ευρωζώνη.

EURONEWS
Κριτική της Αριστεράς στη Μέρκελ

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος η ανάγνωση των εξελίξεων από το κόμμα της Αριστεράς, που υπεραμύνθηκε της απόφασης Τσίπρα να θέσει τις προτάσεις των δανειστών στην κρίση του ελληνικού λαού. «Πιστεύω ότι είναι ο σωστός δρόμος, έτσι λειτουργεί η δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Linke Κάτια Κίπινγκ, η οποία μίλησε το πρωί στην ίδια εκπομπή.

«Οι πολίτες θα πληρώσουν τα σπασμένα και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι», είπε η αριστερή πολιτικός, αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα περικοπών.

Ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και τη νομισματική ένωση θα ισοδυναμούσε με αποτυχία για την πολιτική της καγκελαρίου κ. Μέρκελ, τόνισε. «Τότε η Άγκελα Μέρκελ θα μπει στα βιβλία της ιστορίας ως η καγκελάριος υπό την οποία ξεκίνησε πιθανότατα η αρχή του τέλους της Ευρωζώνης», πρόσθεσε η Κίπινγκ.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα