Δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων προτείνουν ΣΕΒΕ-ΕΤΕ

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 16:07
UPD:16:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης υποστήριξε ότι εν όψει του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) «θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος αν εξαντλούσαμε όλους τους πόρους μόνο και μόνο για αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν πρόβλημα. Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε κι εκείνες, που έχουν παραγωγική δυναμικότητα ικανή να φέρει ανάπτυξη, αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό κι από τις επενδύσεις».

Κοινή πρόταση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων κατέθεσαν τον Ιούνιο στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ).

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, οι δύο φορείς προτείνουν τη χορήγηση εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο προς τις τράπεζες (με ενδεχόμενη χρήση κονδυλίων του νέου κοινοτικού πλαισίου, ΣΕΣ 2014-2020, για κάλυψη του κόστους εγγυοδοσίας), αφενός για προχρηματοδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων (με σκοπό την αγορά πρώτων υλών, την κάλυψη εμπορικών πιστώσεων κτλ) και αφετέρου για χρηματοδότηση εφοδιαστικής αλυσίδας.

Παράλληλα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Λουφάκης υποστήριξε ότι εν όψει του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) «θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος αν εξαντλούσαμε όλους τους πόρους μόνο και μόνο για αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν πρόβλημα. Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε κι εκείνες, που έχουν παραγωγική δυναμικότητα ικανή να φέρει ανάπτυξη, αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό κι από τις επενδύσεις. Σήμερα υπάρχει στην Ελλάδα τεράστια σχολάζουσα δυναμικότητα λόγω έλλειψης κεφαλαίων για την κίνηση του παραγωγικού δυναμικού».

Ξεκαθάρισε ότι η εγγυοδοσία θα αφορά μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα θα προσφέρεται με συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι θα είναι:

  • Η εταιρεία θα καταθέτει επιχειρησιακό σχέδιο (business plan).
  • Θα πρέπει να δηλώνει τους πελάτες της και ακολούθως, με βάση τα στοιχεία του πελάτη και τις παραγγελίες, θα διαμορφώνεται ένα ανακυκλούμενο πλαφόν εγγυοδοσίας.

Παράλληλα το επιχειρηματικό σχέδιο κάθε επιχείρησης προτείνεται να αξιολογείται από φορείς όπως ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του Προγράμματος για την Ανταγωνιστικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΦΕΠΑΕΕ).

Επιπρόσθετα ο κ. Λουφάκης τάχθηκε κατά του «χαρίσματος» των επονομαζόμενων «κόκκινων δανείων», αλλά και κατά της απορρόφησης πόρων από το ΣΕΣ προκειμένου να υπάρξει διαγραφή μέρους τους.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα