Ε.Ε.: Από 1η Ιανουαρίου 2016 ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Τρίτη, 06 Μαΐου 2014 15:16
UPD:15:22
EPA/OLIVIER HOSLET

O υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ διευκρίνισε πως επιτεύχθηκε συναίνεση στο σημείο αυτό ανάμεσα σε 10 χώρες που συμμετέχουν σ' αυτή την ενισχυμένη συνεργασία, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά όχι και η Βρετανία, όπου βρίσκεται η κύρια χρηματαγορά της Ευρώπης.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, το αργότερο, θα τεθεί σε εφαρμογή ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ε.Ε., ο οποίος θα αφορά σε πρώτο στάδιο τις μετοχές και μερικά παράγωγα προϊόντα, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε πως επιτεύχθηκε συναίνεση στο σημείο αυτό ανάμεσα σε 10 χώρες που συμμετέχουν σ' αυτή την ενισχυμένη συνεργασία, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά όχι και η Βρετανία, όπου βρίσκεται η κύρια χρηματαγορά της Ευρώπης.

Οι εν λόγω 10 χώρες είναι αποφασισμένες να αρχίσουν την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αυτού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από το 2016, παρά την αντίθεση άλλων χωρών της Ε.Ε. «Η δέσμευσή μας για την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών παραμένει ισχυρή», ανέφερε η ομάδα σε κοινή δήλωση που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στους ευρωπαίους ομολόγους του πως η Σλοβενία, η οποία τασσόταν ως τώρα υπέρ της θέσπισης του φόρου αυτού, δεν υποστήριξε την κοινή δήλωση λόγω της πολιτικής αναταραχής που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της.

Οι χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία.

«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία για ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όλοι οι υπουργοί είναι έτοιμοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

«Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τα στοιχεία που θα περιληφθούν, κυρίως μετοχές και μερικά παράγωγα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει φέτος συμφωνία για τους κανόνες ώστε να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο χρόνο. «Έχουμε ακόμη να αποφασίσουμε για το ύψος του φόρου και το πώς θα εισπράττεται», σημείωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα