«Πράσινο» για τη δόση

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 20:11
UPD:20:45
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με σαφή προθυμία για την παροχή βοήθειας.

Ενέκρινε και τυπικά την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα η ομάδα εργασίας του συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group). Θα ακολουθήσουν άλλες δύο δόσεις, ύψους ενός δισ. η καθεμία, αφού όμως προηγουμένως εκπληρωθούν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί.

Τον Μάιο θα αποφασίσει και το δ.σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την εκταμίευση της δικής του δόσης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις οποίες επικαλείται ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στις Βρυξέλλες, το κλίμα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group ήταν ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τους βασικούς άξονες για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας επικεντρώνοντας την προσοχή της τόσο στη χρηματοδοτική πτυχή όσο και στην πτυχή της τεχνικής βοήθειας.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με σαφή προθυμία για την παροχή βοήθειας.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, η ελληνική πλευρά δήλωσε προς τους εταίρους ότι μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τελεί εν αναμονή αποφάσεων για την περαιτέρω ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες και θα αποτελέσει αντικείμενο ενασχόλησης κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνας.

«Παραπλάνηση της κοινής γνώμης το πλεόνασμα»

Εν τω μεταξύ για παραπλάνηση της κοινής γνώμης κάνει λόγο ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν αναφερόμενος στις δηλώσεις της τρόικας και της Κομισιόν αναφορικά με πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας

«Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τέτοια πλεονάσματα προϋπολογισμού», αναφέρει ο Ζιν σε ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι αυτό που έβαλε η τρόικα να ανακοινώσει ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ήταν ένας αριθμός, ο οποίος απλώς εξαιρούσε οποιαδήποτε στοιχεία δαπανών τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μη επαναλαμβανόμενα, κυρίως το κόστος διάσωσης των τραπεζών, αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ότι στα επόμενα χρόνια δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα δημοσιονομικά υπόλοιπα είναι πάντα θετικά, εάν αφήσεις απέξω αρκετά στοιχεία δαπανών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρεί κανείς τους κανόνες της Εurostat για τον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και όχι να κάμπτει αυτούς τους κανόνες κατά βούληση όπως είναι κάθε φορά βολικό».

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της»

Ακόμη όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τους κανόνες του Μάαστριχτ και όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2013 έφτασε τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 12,7% του ελληνικού ΑΕΠ.

Το πρωτογενές έλλειμμα που ανακοινώθηκε από την Eurostat, με άλλα λόγια το έλλειμμα χωρίς το βάρος των επιτοκίων, ήταν σαφώς αρνητικό, στο 8,7% του ΑΕΠ, συνεχίζει ο κ. Ζιν και τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση σαφώς δεν έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως μεταδόθηκε.

«Η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας»

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και θα είχε αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση προ πολλού, εάν οι ιδιωτικές πιστώσεις δεν είχαν αντικατασταθεί από πιστώσεις με χαμηλό επιτόκιο από τα κράτη-μέλη.

Όλες οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από την τρόικα και την Ε.Ε βασίζονταν σε δραματικά υπερβολικές εκτιμήσεις ανάπτυξης, εκτίμησε και τόνισε ότι ο μόνος λόγος που η Ελλάδα μπορεί να έχει και πάλι πρόσβαση στις χρηματαγορές είναι οι άμεσες και οι υπαινισσόμενες υποσχέσεις διάσωσης από την κοινότητα των κρατών και την ΕΚΤ, οι οποίες σημαίνουν ότι, σε περίπτωση κρίσης, την αποπληρωμή θα αναλάμβαναν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα