Συμφωνία για το «κενό» χωρίς οριζόντια μέτρα βλέπει η Eurobank

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 17:00
UPD:17:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

Ειδικότερα, όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2014, η Eurobank σημειώνει πως το θέμα παραμένει ακόμη ανοικτό με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέγεθός του.

Την εκτίμηση ότι θα επέλθει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014 μέσα στις επόμενες ημέρες, χωρίς νέα οριζόντια μέτρα, εκφράζει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει σχέδιο ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή (ασφαλιστικά ταμεία) και από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ.

Επισημαίνουν επίσης την ανάγκη υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων για την καταβολή του 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουλίου 2013 (σχέδιο για την αναδιοργάνωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, ψήφιση νέου κώδικα για το δικηγορικό επάγγελμα, ένταξη 12.500 δ.υ. στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας), μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2014, η Eurobank σημειώνει πως το θέμα παραμένει ακόμη ανοικτό με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέγεθός του. Η κυβέρνηση επιμένει σε ένα δημοσιονομικό κενό περίπου στα 0,5 δισ. ευρώ ενώ η τρόικα το ανεβάζει στα 2 δισ. Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση έχει επικεντρωθεί στο να πείσει τους δανειστές αναφορικά με την ορθότητα του υπολογισμού της και με τον τρόπο που θα καλύψει το συγκεκριμένο δημοσιονομικό κενό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2014 μέρος του δημοσιονομικού κενού θα καλυπτόταν από μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί σε προηγούμενες αναθεωρήσεις του μνημονίου και των οποίων η εφαρμογή θα ξεκινούσε από τις αρχές του 2014.

«Κρίνουμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τα θέματα του 2014 (δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό) χωρίς την επιβολή νέων οριζόντιων μέτρων. Δεν αποκλείουμε όμως στοχευμένες παρεμβάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς αποτελέσματος του 2014», τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank.
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ

Σχολιασμένα