«Πολύς δρόμος» για την εξυγίανση του χρηματοοικονομικού κλάδου

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013 17:26

Ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών «έχει πολύ δρόμο να κάνει ακόμη» για να εξυγιανθεί, υπογράμμισε σήμερα από το Νταβός ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ζου Μιν.

Τα χρηματοοικονομικά προϊόντα παραμένουν σύνθετα και η σκιώδης τραπεζική εξακολουθεί να λειτουργεί εκτός ρυθμιστικού πλαισίου, επισήμανε το κορυφαίο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.

Για το λόγο αυτό, κάλεσε τους τραπεζίτες και τις ρυθμιστικές αρχές να συνεργαστούν πιο στενά.  «Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να λύσουμε τόσα πολλά [θέματα] αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα στο τραπέζι». «Η πρόοδος δεν είναι ομοιογενής», τόνισε.

«Με όλες αυτές τις διαφωνίες, η διάρθρωση της χρηματοοικονομικής αγοράς δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Προς το παρόν, δεν είμαστε πιο ασφαλείς», προειδοποίησε ο κ. Μιν, επισημαίνοντας την υψηλή έκθεση που εξακολουθεί να έχει η παγκόσμια οικονομία στον εν λόγω κλάδο. Συνολικά, ο τραπεζικός κλάδος αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 60% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές τράπεζες εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες και στρέφονται στις κεφαλαιαγορές. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο, προειδοποιεί ο κ. Μιν, καθώς η χρηματοοικονομική κρίση απέδειξε ότι όταν οι τράπεζες στηρίζονται στις αγορές για να χρηματοδοτήσουν τις χορηγήσεις και άλλες δραστηριότητες, αντί για τα χρήματα των καταθετών, καθίστανται ευάλωτες.

Το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε, τέλος, ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι τραπεζίτες δεν συνεργάζονται όσο θα έπρεπε. «Ο διάλογος σχετικά με το εάν χρειάζεται αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο ή εάν το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ήδη πολύ αυστηρό είναι σημαντικός, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να συνεργαστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τις εποπτικές αρχές για να καταλήξουν».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα