Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης

«Παράθυρο» για «λελογισμένες παροχές» το 2014
Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2013 10:32
UPD:10:32
A- A A+

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο δημοσιονομικής χαλάρωσης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στο Mega, εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι αν η κυβέρνηση παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα προσαρμογής, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα φανούν μέσα στο 2013.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι το 2013 θα είναι «ακόμη μία δύσκολη χρονιά», καθώς θα πρέπει να υλοποιηθούν μέτρα ύψους 9,2 δισ. ευρώ, αλλά όπως ανέφερε η χώρα είναι «στο σωστό δρόμο». «Η Ελλάδα έχει κερδίσει πολύ δύσκολα την εμπιστοσύνη των εταίρων της. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Το 2013 είναι η χρονιά εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας μας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα πρώτα θετικά μηνύματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού φάνηκαν τους τελευταίους μήνες του 2012, γεγονός που επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να προβεί στην αισιόδοξη εκτίμηση ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα κλείσει τελικά χαμηλότερα από τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ, στο 1,2-1,3%.

Ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την αισιοδοξία του και για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, δηλώνοντας ότι εφόσον υπερκαλυφθούν οι στόχοι, τότε θα υπάρξει δυνατότητα για λελογισμένες παροχές το 2014.

«Το 2014, εάν πάμε καλύτερα από τους στόχους του 2013-πράγμα που είναι πολύ πιθανό- θα έχουμε τη δυνατότητα να διαθέσουμε το 70% της υπέρβασης για κοινωνικές παροχές, όμως στοχευμένες και σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς