Γ. Κουτρουμάνης: Θεαματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011 21:00
UPD:19/05/2011 00:01

Για «θεαματική μείωση» της φαρμακευτικής δαπάνης τον τελευταίο μήνα, συνεπεία και της εισαγωγής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης, η μηνιαία δαπάνη του ΙΚΑ για φάρμακο κατά το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, ανήλθε σε 128 εκατ. ευρώ, έναντι 203-5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου χρόνου.

Στον ΟΑΕΕ, με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, υπήρξε επιπλέον μείωση τάξεως 14,15%, πέραν της μείωσης που είχε επέλθει με την οριζόντια μείωση των τιμών στο φάρμακο.

Συνολικά, από τα 5,1 δισ. ευρώ που ήταν οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακο το 2010, φέτος το αντίστοιχο ποσόν της δαπάνης ανήλθε στα 4,25 δισ. ευρώ - και το σύνολο της μείωσης και των λοιπών δαπανών υγείας ήταν της τάξης του 1,077 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δαπάνη αυτή να μειωθεί ακόμα περισσότερο το τρέχον έτος, από τα 4,25 δισ. στα 3,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε πως το ΙΚΑ, αλλά και όλα τα Ταμεία, έχουν σημαντικές απώλειες και από την αύξηση της ανεργίας - περίπου κατά 960 εκατ. ευρώ από την αύξησή της κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, 840 εκατ. ευρώ από την επιδότηση των προγραμμάτων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και απασχόλησης και κατά περίπου 800 εκατομμύρια από τη μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

«Πρόκειται για το τεράστιο ποσόν των 2,7 δισ. ευρώ, που αποτελεί απώλεια, κυρίως, του ΙΚΑ, για τον χρόνο που διανύουμε. Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε, ότι παράλληλα έχουμε και μια αύξηση της δαπάνης για την χορήγηση επιδομάτων απ΄ τον ΟΑΕΔ, της τάξης των 600-700 εκατ. ευρώ για τους νέους ανέργους», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα