Ικανοποίηση και προσδοκίες Πετραλιά από τη συνάντηση ΓΣΕΕ με τους εργοδότες

Ενημέρωση για το νέο ΟΠΣ του ΟΑΕΔ
Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 15:55

Tη σημερινή συνάντηση της ΓΣΕΕ με την ΓΕΣΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και το ΣΕΒ χαιρέτισε σήμερα σε δηλώσεις από τον ΟΑΕΔ η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, κάνοντας λόγο για σημαντική πρωτοβουλία και ένα πολύ σημαντικό βήμα.

«Η κυβέρνηση, αλλά και το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί τους και περιμένουμε, τον διάλογο τους, τις αποφάσεις τους και σε ένα δεύτερο στάδιο να έχουμε από κοινού συναντήσεις», πρόσθεσε η κ. Πετραλιά.

Κατά τη σημερινή της επίσκεψη στον ΟΑΕΔ, η υπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Γ. Βερναδάκη, για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και τη νέα διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού.

Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ διαθέτει μία ενιαία βάση δεδομένων που περιλαμβάνει Μητρώο Ανέργων και Εργοδοτών και η οποία ενημερώνεται με τα στοιχεία της Εξατομικευμένης Προσέγγισης του ανέργου. Στο ΟΠΣ έχουν πρόσβαση οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, τα ΚΠΑ και στο μέλλον θα συνδεθούν και άλλες υπηρεσίες συνεργαζόμενες με τον ΟΑΕΔ (ΚΕΠ, ΙΚΑ, ΓΓΠΣ κλπ).

Πιο αναλυτικά, μέσω του ΟΠΣ γίνεται:

1. Αντιστοίχηση Ανέργων με Κενές Θέσεις Εργασίας (Προσφορά / Ζήτηση Εργασίας).

2. Διαχείριση και υπολογισμός Επιδοτήσεων Τακτικής Ανεργίας (και άλλων Βοηθημάτων), καθώς και διαχείριση πληρωμών μέσω τραπεζών.

3. Διαχείριση και παρακολούθηση Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και προγραμμάτων Απασχόλησης.

Οπως επισημάνθηκε, ο νέος Διαδικτυακός Κόμβος Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, αποτελεί μέσο πληροφόρησης, αλλά και συμμετοχής στα προγράμματα και τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, καθώς και μέσο αμφίδρομης και διαδραστικής επικοινωνίας του Οργανισμού με τους πολίτες, άνεργους και μη και με εργοδότες-Επιχειρήσεις για την υποβοήθηση της παροχής υπηρεσιών Προσφοράς και Ζήτησης εργασίας, μέσω ενός σύγχρονου συστήματος Σύζευξης (Match-Making System).

Στο portal οι χρήστες θα εγγράφονται και θα πιστοποιούνται προκειμένου να κάνουν χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών. Οι εγγεγραμμένοι ιδιώτες-υποψήφιοι εργαζόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας και τα απαιτούμενα προσόντα καθώς και για προγράμματα κατάρτισης, σεμινάρια και ευκαιρίες απασχόλησης, να αναζητούν Αγγελίες ή/και στοιχεία Επιχειρήσεων - Εταιριών, να αναρτούν και να διαχειρίζονται το βιογραφικό τους σημείωμα, να λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα σχετικά με την τυχόν ανταπόκριση εργοδοτών στην προσφορά εργασίας εκ μέρους τους. Οι εργοδότες θα μπορούν να αναζητούν βιογραφικά σημειώματα Εργαζομένων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, να καταχωρούν και να διαχειρίζονται αγγελίες αναζήτησης προσωπικού, να ενημερώνονται για προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης .

Μέσω του νέου portal διασφαλίζεται εύκολη πρόσβαση στην πληροφόρηση που παρέχει ο ΟΑΕΔ και διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Παράλληλα θα παρέχεται On-line βοήθεια στους χρήστες.

«Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, το ΟΠΣ, είναι υπερσύγχρονο, δίνει την δυνατότητα σε οποίο χρήστη, από όποια πλευρά της Ελλάδος να έχει την άμεση πληροφόρηση και βεβαίως συνδέει την αγορά της ζήτησης και της προσφοράς, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό», τόνισε μετά την παρουσίαση η Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

«Στόχος μας», πρόσθεσε, είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, προστατεύουμε την Απασχόληση και έχουμε ανοιχτό μέτωπο με την ανεργία΄.

Όπως επίσης έκανε γνωστό, στις επόμενες μέρες, πιθανότατα τον επόμενο μήνα, θα είναι έτοιμη και η διαδικτιακή πύλη, η οποία θα έχει πλήρη πληροφόρηση και για τους εργοδότες και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους ανέργους.

Από την πλευρά του ο διοικητής ΟΑΕΔ, Γιώργος Βερναδάκης, σημείωσε ότι πλέον υπάρχουν οι υποδομές, το καταρτισμένο προσωπικό, οι πόροι, η ευελιξία, τα προγράμματα και οι πολιτικές εκείνες, οι οποίες θα δώσουν απτά αποτελέσματα. «Απαραίτητο βέβαια», σημείωσε, «είναι και η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων στο να προωθήσουμε αποτελεσματικά το κυβερνητικό έργο που γίνεται, να προωθήσουμε αποτελεσματικά τα θέματα, που άπτονται του ΟΑΕΔ».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα