Το Κίεβο θέλει να διωχθούν μεγάλες τράπεζες για «εγκλήματα πολέμου»

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 13:21
UPD:13:44
via REUTERS/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER

Μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα πρέπει να διωχθούν για «εγκλήματα πολέμου» για τη χρηματοδότηση του «ρωσικού καθεστώτος» εξαιτίας των εμπορικών συναλλαγών τους με τη Μόσχα, σύμφωνα με κορυφαίο συνεργάτη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Όλεγκ Ουστένκο, οικονομικός σύμβουλος του Ζελένσκι, είπε ότι η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύει ότι τράπεζες, όπως η JPMorgan, η HSBC και η Citi, βοηθούν τις πολεμικές προσπάθειες του Κρεμλίνου στην Ουκρανία μέσω της χρηματοδότησης εταιρειών που εμπορεύονται πετρέλαιο με τη Ρωσία.

«Όλοι όσοι χρηματοδοτούν αυτούς τους εγκληματίες πολέμου, που κάνουν αυτά τα τρομερά πράγματα στην Ουκρανία, διαπράττουν επίσης εγκλήματα πολέμου στη λογική μας», είπε στο CNBC. Οι τράπεζες δεν σχολίασαν τις αιτιάσεις του.

Ερωτηθείς ευθέως εάν θέλει να δει αυτές τις τράπεζες να διώκονται για εγκλήματα πολέμου, ο Ουστένκο είπε: «Ακριβώς».

Ο Ουστένκο είπε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι πιστεύει ότι αυτές οι τράπεζες πρέπει να λογοδοτήσουν για την παράταση της σύγκρουσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα σχόλιά του ήρθαν ως απάντηση σε μια έκθεση των FT την περασμένη εβδομάδα, η οποία ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας έγραψε στους επικεφαλής των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών - όπως ο Τζέιμι Ντάιμον από την JPMorgan και ο Νόελ Κουίν από την HSBC - καλώντας τους να διακόψουν τους δεσμούς τους με τους ομίλους που διαπραγματεύονται Ρωσικό πετρέλαιο.

Σε επιστολές που είδαν οι FT, ο Ουστένκο έγραψε στους τραπεζίτες ζητώντας τους να διακόψουν τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο και πωλούν μετοχές στη Gazprom και τη Rosneft, δύο από τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που υποστηρίζονται από το κράτος.

Μάλιστα στην επιστολή τους, οι Ουκρανοί κατηγορούσαν τη Citigroup και την Credit Agricole ότι «παρατείνουν» τον πόλεμο παρέχοντας χρηματοδότηση σε εταιρείες που εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο. Προειδοποιούν δε ότι οι τράπεζες δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας όταν τελειώσει ο πόλεμος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBCΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα