Διατηρείται η σκληρή στάση των ΗΠΑ για τους πόρους της αφγανικής κεντρικής τράπεζας

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 10:11
UPD:10:15
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να αποδεσμεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό, επενδύσεις και ξένα νομίσματα που διαθέτει η αφγανική κεντρική τράπεζα στις ΗΠΑ, μετά την κατάλήψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, παρά τις πιέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων που προειδοποιούν ότι η οικονομία του Αφγανιστάν κινδυνεύει με κατάρρευση.

Το μεγαλύτερο μέρος από τα 10 δισεκ. δολάρια που διαθέτει η αφγανική κεντρική τράπεζα βρίσκονται στο εξωτερικό και πλέον η Δύση τα θεωρεί βασικό μοχλό για να ασκήσει πίεση στους Ταλιμπάν ώστε να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών και το κράτος δικαίου.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θα χαλαρώσει τις κυρώσεις εις βάρος των Ταλιμπάν ούτε τους περιορισμούς που τους έχει επιβάλει στην πρόσβαση στο διεθνές οικονομικό σύστημα, δήλωσε εκπρόσωπός του.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι σε επαφή με ανθρωπιστικούς εταίρους της στο Αφγανιστάν σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας επί του πεδίου και σχετικά με την ικανότητά τους να συνεχίσουν το ανθρωπιστικό τους έργο», πρόσθεσε.

«Καθώς διατηρούμε τη δέσμευσή μας στον αφγανικό λαό, δεν έχουμε μειώσει την πίεση μέσω των κυρώσεων εις βάρος των ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν ούτε τους σημαντικούς περιορισμούς στην πρόσβασή τους στο διεθνές οικονομικό σύστημα», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι έδωσε άδεια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους εταίρους της ώστε να εξακολουθήσουν να διευκολύνουν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν. Επιπλέον επέτρεψε στη Western Union, τη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς χρημάτων, και σε άλλους οικονομικούς θεσμούς να δέχονται εμβάσματα χρημάτων από Αφγανούς μετανάστες στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αυξάνονται ραγδαία στο Αφγανιστάν, ενώ υπάρχει και έλλειψη ρευστού.

Ο Σαχ Μεχράμπι, καθηγητής Οικονομικών στο Μέριλαντ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της αφγανικής κεντρικής τράπεζας, ανθρωπιστικές οργανώσεις και Ρώσοι αξιωματούχοι πιέζουν από την πλευρά τους το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να αποδεσμεύσει τους πόρους του Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι οι ζωές των Αφγανών κινδυνεύουν.

«Η σοβαρότητα της κατάστασης είναι τεράστια. Κάθε ημέρα που περνά θα προκαλεί περισσότερα δεινά και μεγαλύτερη έξοδο ανθρώπων», τόνισε ο Μεχράμπι.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα