Εγκρίνεται από την Ε.Ε. το Δ΄ ΚΠΣ

Στην Αθήνα η επίτροπος Ντ. Χούμπνερ
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007 10:07
UPD:10:11

ΣΕΙΡΑ ΕΠΑΦΩΝ με τον πρωθυπουργό, υπουργούς και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα έχει κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα η επίτροπος αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής κα Ντανούτα Χούμπνερ η οποία βρίσκεται από χθες στην Αθήνα.

Η προετοιμασία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013, καθώς και υλοποίηση του Γ ΚΠΣ θα είναι τα αντικείμενα πάνω στα οποία θα ενημερωθεί η κα. Χούμπνερ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα.

Η παρουσία στην Αθήνα της πολωνής επιτρόπου, θα συνοδευτεί κατά πάσα πιθανότητα και από την έγκριση του βασικού σχεδίου για το ΕΣΠΑ που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση από πέρσι.

Παράλληλα, θα ζητήσει να μάθει για την επιμέρους προετοιμασία των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν κατά την Δ προγραμματική περίοδο από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία.

Μετά την έγκριση του βασικού σχεδίου για το ΕΣΠΑ θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση και των επιμέρους προγραμμάτων η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Νωρίς το πρωί σήμερα, η κα Χούμπνερ θα συναντηθεί με τον υπουργό ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα με τον οποίον θα συζητήσει αφενός την υλοποίηση του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» από το Τρίτο ΚΠΣ αλλά και το σχεδιασμό του υπουργείου για την Δ προγραμματική περίοδο.

Ημερίδα

Στη συνέχεια θα μιλήσει σε ειδική ημερίδα που διοργανώνει η EFG Eurobank Ergasias, με θέμα «χρηματοοικονομικές ευκαιρίες για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η επίτροπος θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχο Κοζάνης, Πάρι Κουκουλόπουλο.

Με τον πρώτο, το αντικείμενο συζήτησης θα είναι η διαδικασία διοικητικής αναδιοργάνωσης της χώρας αλλά και το κομμάτι των 4 δισ. από το πρόγραμμα ανθρώπινοι πόροι που καλείται να διαχειριστεί το υπουργείο του.

Ειδικότερα θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της υποδομής για τη λειτουργία των πέντε υπερ-νομαρχιών της χώρας, αλλά και το πρόγραμμα που κατ' αναλογία μπορεί να ονομαστεί «Καποδίστριας 2» το οποίο έχει ως στόχο τη συμπύκνωση των σημερινών καποδιστριακών δήμων κάτω από μητροπολιτικούς δήμους σε όλη τη χώρα.

Με τον κ. Κουκουλόπουλο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την οργάνωση των ΟΤΑ, για την υποδοχή των πόρων του ΕΣΠΑ που αφορούν την περιφέρεια. Συγκεκριμένα θα τεθεί επί τάπητος δημιουργία της ΔΗΜΟΣ ΑΕ, που θα διαχειριστεί τα χρήματα των μικρών δήμων, αλλά και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων των δήμων, που χρηματοδοτούνται από το Γ ΚΠΣ.

Στην ημερίδα τόσο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Gerlando Genuardi όσο και ο αναπληρωτής διευθυντής χορηγήσεων της Τράπεζας κ. Ανδρέας Βερύκιος θα παρουσιάσουν τα σχέδια της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση έργων της Δ προγραμματικής περιόδου και ειδικότερα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θα μιλήσει το μεσημέρι και στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής με θέμα «Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη: για μια ισχυρή πολιτική συνοχής».

Την Παρασκευή η Επίτροπος θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων κ. Γιώργο Σουφλιά από τον οποίον θα ενημερωθεί για την πορεία των μεγάλων έργων υποδομής που χρηματοδοτεί το Γ' ΚΠΣ, το σχεδιασμό για το ΕΣΠΑ, αλλά και το ακόμη προβληματικό πρόγραμμα «περιβάλλον».

Με τον κ. Καραμανλή

Η επίσκεψη της Επιτρόπου θα κλείσει με τη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή τον οποίον θα ενημερώσει και για την έγκριση του βασικού σχεδίου του ΕΣΠΑ 2007-2013.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα