Όμιλος ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων με 1,9 δισ. ευρώ

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 11:48
UPD:11:59
SOOC/Alexandros Michailidis

Για συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της ΔΕΗ στην Αθήνα, από την Τετάρτη 23 έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου, έρχονται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ, ο αντιπρόεδρός της, Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν, κι ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ), Αλαίν Γκοντάρ. Θα ανακοινώσουν στήριξη της ΕΤΕπ και του ΕΤαΕ ύψους 1,9 δισ. ευρώ για νέα στοχευμένη χρηματοδότηση με στόχο την υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και τη στοχευμένη υποστήριξη περιοχών που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση.

Θα παρευρεθούν στα εγκαίνια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στα γραφεία του οργανισμού την Τετάρτη το πρωί, προτού συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στα γραφεία της ΔΕΗ το απόγευμα, όπου θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες ενός πρωτοποριακού νέου πακέτου οικονομικής υποστήριξης.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ανώτερου αξιωματούχου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2020. Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ πρόκειται να προβεί σε διάφορες σημαντικές ανακοινώσεις, με σκοπό να αναδείξει τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο μερών και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της ΕΤΕπ να διασφαλισει, ως βασικός εταίρος της χώρας, μακροπρόθεσμες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Χόγιερ θα αναφερθεί επίσης στις δράσεις του Ομίλου ΕΤΕπ για την υποστήριξη τόσο της οικονομικής ανθεκτικότητας, όσο και της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα μέσω νέων έργων από κοινού με βασικούς εταίρους, επισημαίνοντας παράλληλα τον αντίκτυπο της δράσης του Ομίλου ΕΤΕπ και τον ισχυρή μελλοντική παρουσία στη χώρα.

Η υποστήριξη της ΕΤΕπ που θα ανακοινωθεί περιλαμβάνει 400 εκατ. ευρώ για τη νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα διατεθεί με τη μορφή πακέτων χρηματοδότησης αντικτύπου για τη στήριξη των ΜΜΕ, της καινοτομίας και της κλιματικής δράσης, καθώς επίσης και της οικονομικής ανθεκτικότητας έναντι του Covid.

Την Πέμπτη η αντιπροσωπεία της ΕΤΕπ θα έχει συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος είναι διοικητής της ΕΤΕπ, με σκοπό να ανακοινώσουν την πρώτη δράση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων στην Ελλάδα που συνδέεται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid στον ιδιωτικό τομέα και την παροχή νέας χρηματοδότησης επιχειρήσεων.

Την ίδια ημέρα, η αντιπροσωπεία της ΕΤΕπ θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με σκοπό να παρουσιάσουν την υποστήριξη της ΕΤΕπ για την απαλλαγή από τον άνθρακα και την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και να υπογράψουν ένα νέο μνημόνιο ορόσημο - το πρώτο στην Ευρώπη - το οποίο θα οριοθετεί την πολιτική ενεργειακού δανεισμού στο πλαίσιο της υποστήριξης της Ελλάδας.

Η σημαντική παρουσία της ΕΤΕπ στην Ελλάδα

Η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένη με τη συμμετοχή-ρεκόρ για το 2020, η οποία έφτασε τα 2,8 δισ. ευρώ, και περιλάμβανε τις μεγαλύτερες εγκρίσεις που έγιναν ποτέ στη χώρα, γεγονός που επιτεύχθηκε παρά την πανδημία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, θα παρουσιάσουν επίσης τον αντίκτυπο της μελλοντικής χρηματοδότησης του Ομίλου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

Χτίζοντας επάνω στη συμμετοχή-ρεκόρ του περασμένου έτους, το 2021 αναμένεται να είναι εξίσου σημαντική χρονιά ως προς την υποστήριξη της ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Ορισμένα από τα έργα που έχουν ήδη συμφωνηθεί περιλαμβάνουν μια συμφωνία ορόσημο που υπεγράφη τον Απρίλιο για τη διαχείριση από την ΕΤΕπ έως και 5 δισ. ευρώ από το πακέτο RRF της Ελλάδας στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστό ως «Ελλάδα 2.0». Η ΕΤΕπ θα συμβάλει στον εντοπισμό επενδυτικών σχεδίων υψηλού αντικτύπου με έμφαση στα σχέδια δράσης για το κλίμα, την ενεργειακή μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα οποία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Ως τράπεζα της ΕΕ για το κλίμα, η ΕΤΕπ δεσμεύεται να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση και να αυξήσει την παραγωγή καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η τράπεζα με μεγάλη ικανοποίηση υποστήριξε πρόσφατα την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα με κομβικούς τοπικούς εταίρους και χρηματοδοτεί έργα που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών CO2.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι το χρηματοδοτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκει στα κράτη-μέλη της. Παρέχει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για υγιείς επενδύσεις προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) είναι το ειδικό μέσο της ΕΕ για την παροχή ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, εγγυήσεων και μικροχρηματοδοτήσεων, που έχει στόχο να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι μέρος του Ομίλου ΕΤΕπ. Μέτοχοί του είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ένα ευρύ φάσμα δημόσιων και ιδιωτικών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αναπτύσσοντας και προσφέροντας στοχευμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα στους διαμεσολαβητές του, όπως τράπεζες, εταιρείες εγγυήσεων και leasing, πάροχοι μικροχρηματοδοτήσεων και private equity funds, ενισχύει την πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα