Η Ευρώπη στην εποχή του «Taxonomy»: Κλείνει τη ροή χρηματοδότησης σε 13 ρυπογόνες δραστηριότητες.

Τετάρτη, 05 Μαΐου 2021 23:34
UPD:23:40
Shutterstock

Σε 4 έως 6 μήνες από τώρα αναμένεται η ΕΕ να θέσει σε λειτουργία το Taxonomy, το νέο σύστημα αξιολόγησης των υπό χρηματοδότηση ή δανειοδότηση επενδύσεων που θέτει κλιματικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Στον δρόμο  προς τον μηδενισμό  των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, η Ευρώπη γκρεμίζει τα φουγάρα για να μεταβεί σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη οικονομία. Και για να το πράξει, κλείνει τη ροή χρηματοδότησης σε ρυπογόνες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το νέο σύστημα χρηματοδοτικών κριτηρίων, αναφέρει η ΕΡΤ, αφορά 13 τομείς της οικονομίας που συνολικά ευθύνονται για το 80% των θερμοκηπιακών αερίων.

Έτσι, πλέον επιλέξιμες και χρηματοδοτούμενες επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από τις κεντρικές εθνικές και εμπορικές τράπεζες θα είναι οι ΑΠΕ, με κυρίαρχο το πράσινο υδρογόνο, οι πράσινες μεταφορές η βιώσιμη γεωργία, χωρίς φυτοφάρμακα, η προστασία από ακραία φαινόμενα, η κυκλική οικονομία και η βιομηχανία με χαμηλό κλιματικό αποτύπωμα, επιδοτούνται και χρηματοδοτούνται.

Στην πλήρη εφαρμογή του το Taxonomy θα διευκολύνει την απρόσκοπτη ροή των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτελέσει το «όχημα» για τη μετάβαση στη νέα πράσινη ευρωπαϊκή οικονομία.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα