Πρεμιέρα για το click away - Αντιδράσεις από τον κόσμο του εμπορίου

Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 07:43
UPD:15:07
INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το νέο σύστημα click away, για όσα καταστήματα μπορούν να υποστηρίξουν από σήμερα τη λειτουργία του ενώ τα προαιρετικά θα είναι ανοιχτά και τα σούπερ μάρκετ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο την λειτουργία του «click away», δηλαδή της λιανικής πώλησης με διαδικασία προ-αγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το λιανεμπόριο θα παραμείνει κλειστό «ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο των γιορτών» υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δεν υποκρίνεται ότι αυτή απόφαση δεν προκαλεί τεράστια ζημία. 

Όσες επιχειρήσεις έχουν έξοδο στον δρόμο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Κατά συνέπεια, mall, κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια και δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο δεν θα μπρούν να έχουν την υπηρεσία του click away. 

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει πλεον από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επομένης.

Οι κανόνες

1. Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία είτε μέσω του e-shop, μέσω το ηλεκτρονικό κατάστημα μιας επιχείρησης και πληρωμή μέσω ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμή, αν δεν υπάρχει e-shop, μέσω του συστήματος POS έξω από το κατάστημα.

2. Για να μετακινηθεί πελάτης θα πρέπει να έχει στην κατοχη του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή αποστολή μηνύματος sms από την επιχείρηση που θα αναφέρει την επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί ο πελάτης να παραλαμβάνει την παραγγελία του.

3. Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να πηγαίνει να παραλαμβάνει την παραγγελία του, και όχι ομάδες προσώπων, ολόκληρες οικογένειες ή παρέες. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε ένα και θα παραλαμβάνεται από ένα άτομο. 

Όπως είπε ο υπουργός, πρέπει να αποφευχθεί η μεγάλη κινητικότητα στους δρόμους και ο συνωστισμός στους δρόμους έξω από τα καταστήματα. Διευκρίνισε επίσης ότι έξω από τα καταστήματα θα επιτρέπονται ουρές μέχρι εννιά ατόμων, με απόσταση το λιγότερο δύο μέτρα. 

Πώς θα λειτουργούν τα κομμωτήρια

Στα κομμωτήρια, στα έως 100 τ.μ. θα επιτρέπονται έως 4 θέσεις εργασίας με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα η μία θέση εργασίας από την άλλη.

Η υπηρεσία θα παρέχεται μόνο με τηλεφωνικά ραντεβού. Θα απαγορεύεται η αναμονή σε χώρο κοινόχρηστο εντός του κομμωτηρίου, περιμένοντας ο ένας να αντικαταστήσει τη θέση του άλλου, ακριβώς για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και όλοι θα πηγαίνουν μόνο με συγκεκριμένο ραντεβού που θα αποδεικνύεται με SMS, έτσι ώστε να μη γίνει κατάχρηση του μέτρου.

Σφοδρές αντιδράσεις

Την πεποίθηση ότι ούτε το click away θα βοηθήσει να μην χαθεί ο εορταστικός τζίρος για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Το διοικητικό συμβούλιο ασχολήθηκε με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εορταστικής αγοράς, και εξέδωσε Ψήφισμα Διαμαρτυρίας και Προτάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Μετά τις εξαγγελίες μέτρων της Κυβέρνησης το ΔΣ δηλώνει ότι διαμαρτύρεται για: «την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away, που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και για τη μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου».

«Εκτιμούμε ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away», αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στον απόηχο των σημερινών αποφάσεων της κυβέρνησης που θέλουν κλειστό το λιανεμπόριο και λειτουργία με το σύστημα click away.

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα, συνεχίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι κύριοι Γεωργιάδης και Πέτσας κρίνονται απαραίτητα προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Απαιτείται όμως να προστατευθεί και η επιχειρηματιότητα, προειδοποιεί.

naftemporiki.gr Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα