Βρετανία: Αποκλεισμός του εξοπλισμού 5G της Huawei από τον Σεπτέμβριο του 2021

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 09:49
UPD:09:53
REUTERS/Dado Ruvic

Εντολή στις βρετανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αναστείλουν την εγκατάσταση εξοπλισμού 5G της Huawei από τον Σεπτέμβριο του 2021, δόθηκε από την κυβέρνηση της Βρετανίας όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η Ντάουνινγκ Στριτ, ως μέρος ενός σχεδίου για την απεξάρτηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας υψηλής ταχύτητας, από την κινεζική εταιρεία.

Η Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει όλος ο εξοπλισμός της Huawei να αφαιρεθεί από τα δίκτυα 5G έως τα τέλη του 2027, θέλοντας να ευθυγραμμιστεί με τις υπηρεσίες πληροφοριών των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο εξοπλισμός της κινεζικής εταιρείας ενέχει κινδύνους εθνικής ασφάλειας.

Το Πεκίνο έχει επικρίνει αυτήν την απόφαση, ενώ η Huawei εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την απογοήτευσή της για τον αποκλεισμό της από τα βρετανικά δίκτυα 5G, μετά τη δημοσίευση νέων οδηγιών, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να επιβληθεί στις εταιρείες πρόστιμο 100.000 βρετανικών λιρών, εάν παραβιάσουν την απαγόρευση.

Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται πριν από τη συζήτηση που αφορά τη νέα νομοθεσία για τις τηλεπικοινωνίες στο κοινοβούλιο και ολοκληρώνει το χρονοδιάγραμμα για την αφαίρεση του εξοπλισμού.

«Αναφέρομαι σε μια σαφή πορεία για την πλήρη απομάκρυνση από τα δίκτυά μας 5G των προμηθευτών με υψηλό κίνδυνο», ανέφερε σε δήλωσή ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Όλιβερ Ντόουντεν.

«Αυτό θα γίνει μέσω νέων και πρωτοφανών αρμοδιοτήτων για τον εντοπισμό και την απαγόρευση του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που αποτελεί απειλή για την εθνική μας ασφάλεια».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης μια νέα στρατηγική για τη διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού 5G, που αποτελείται από μια αρχική επένδυση 250 εκατομμυρίων λιρών, δοκιμές σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρεία NEC και τη δημιουργία νέων ερευνητικών εγκαταστάσεων.

Η Βρετανία έχει ήδη απαγορεύσει την αγορά νέου εξοπλισμού 5G της Huawei μετά το τέλος του έτους.

Όπως δήλωσε η κυβέρνηση η απόφασή της τον περασμένο Ιούλιο σχετίζεται με τις ανησυχίες ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στην τεχνολογία τσιπ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις γραμμές εφοδιασμού. Η Huawei με τη σειρά της απάντησε ότι η απόφαση ήταν απογοητευτική και αφορούσε την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και όχι την ασφάλεια.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα