Η κάτοψη του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

«Κλείδωσαν» δικαιούχοι, επιδοτήσεις, επιλέξιμες παρεμβάσεις και ημερομηνίες για το πρόγραμμα 850 εκατ.
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 08:21
UPD:08:21

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», το οποίο θα αρχίσει επίσημα στις 30 Νοεμβρίου, με την έναρξη υποβολής αιτήσεων από τις Περιφέρειες Κρήτης, Β. Αιγαίου και Ν. Αιγαίου. Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες, ξεκινώντας για παράδειγμα να δέχεται αιτήσεις από την Αττική στις 14 Δεκεμβρίου. Επίσης, από τις 11 Ιανουαρίου 2021 θα ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων και για την αναβάθμιση πολυκατοικιών. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανάρτησε χθες στην ιστοσελίδα του τα βασικά σημεία του Οδηγού του προγράμματος, εν όψει της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την προκήρυξη του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», που θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Στόχος είναι να δοθεί επαρκής χρόνος όχι μόνο στους ενδιαφερόμενους πολίτες, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους να ετοιμάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησής τους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προαναφέρθηκε, καθώς και να εξοικειωθούν με τις αλλαγές που επέρχονται σε σχέση με τα προηγούμενα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Στο πλαίσιο αυτό, την προσεχή Τρίτη 20 Οκτωβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί helpdesk με γραμμές τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για την καλύτερη προετοιμασία του κοινού. 

Υπενθυμίζεται ότι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά Περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος περιλαμβάνει πόρους επιχορήγησης ύψους 803 εκατ. ευρώ και πόρους από το υφιστάμενο Ταμείο του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ για την εξυπηρέτηση δανείων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Xατζηδάκη, η προδημοσίευση του οδηγού του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» δείχνει ότι μπαίνουμε στη γραμμή της αφετηρίας για την ενεργοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης που είχαμε ποτέ. Όπως συμπληρώνει, μία βασική διαφορά με τα παλιά «Εξοικονομώ» είναι η πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση των 850 εκατ. ευρώ, καθώς όλα τα προγράμματα που «έτρεξαν» από το 2011 και μετά είχαν συνολικό προϋπολογισμό της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ. Επίσης, το νέο πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων, που συνδέεται για πρώτη φορά με την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, ενώ επιδοτεί και παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονομίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη ΝαυτεμπορικήΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα