Μισή αναπλήρωση χρόνου καραντίνας μετά τις αντιδράσεις

Σε «λίφτινγκ» της ρύθμισης για μη αμειβόμενη υπερωριακή απασχόληση προχωρά η κυβέρνηση
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 11:39
UPD:11:40
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Από την έντυπη έκδοση

Σε «λίφτινγκ» της κυοφορούμενης ρύθμισης για την αναπλήρωση των εργάσιμων ωρών της προληπτικής καραντίνας με μη αμειβόμενη υπερεργασία και υπερωριακή απασχόληση προχωρά η κυβέρνηση, πριν από την κατάθεση του μίνι εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Μετά και τις έντονες αντιδράσεις που ξέσπασαν, η νέα διάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προβλέπει πως ο εργαζόμενος που θα μπαίνει σε προληπτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα υποχρεούται να αναπληρώνει μετά την επιστροφή στην εργασία του τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες έμεινε σε καραντίνα, με υπερεργασία μιας ώρας ανά ημέρα εκτός του συμβατικού του ωραρίου κι εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα της αναπλήρωσης των ωρών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2020, ημερομηνία που είτε τεθεί ως όριο στην αρχική διάταξη για την περάτωση της αναπλήρωσης των χαμένων ωρών. Σημειώνεται πως οι ημέρες της προληπτικής καραντίνας θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται κανονικά.  

Η αρχική διάταξη
Ειδικότερα, στην αρχική διάταξη προβλεπόταν πως ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορονοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη, αλλά όταν επιστρέφει θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα