Επιδότηση δόσης δανείου: Στόχος συμφωνία με τους θεσμούς την άλλη εβδομάδα

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 07:02
EPA/ARSHAD ARBAB

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την οριστικοποίηση των παραμέτρων του προγράμματος επιδότησης των δόσεων σε δάνεια με υποθήκη την α΄ κατοικία. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Οι συζητήσεις με τους θεσμούς ξεκινούν προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο, καθώς η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα πρέπει να ανοίξει στις αρχές Ιουλίου και η υποβολή των αιτήσεων να ολοκληρωθεί σε έναν μήνα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καλυφθούν περίπου 330.000 δανειολήπτες με δάνεια ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, τα οποία στα τέλη Φεβρουαρίου είτε:

  • Ήταν «πράσινα» (στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει η επιδότηση να είναι πολύ υψηλή και να μπορεί να φτάνει το 90%. Κατόπιν το ποσοστό θα μειώνεται σταδιακά), είτε
  • Ήταν «κόκκινα». Πρόκειται για κατηγορίες δανειοληπτών οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία, με ένα ποσοστό επιδότησης επίσης υψηλό, το οποίο θα βαίνει μειούμενο ανά τρίμηνο.

Τα τελικά ποσοστά επιδότησης, αλλά και τα κριτήρια θα καθοριστούν μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, προκειμένου να ξεκινήσει και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων τον Ιούλιο.

Όπως αναφερόταν και στην έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης (στις 20 Μαΐου), στα κριτήρια για την υπαγωγή στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων

  • το οικογενειακό εισόδημα
  • η αξία της ακίνητης περιουσίας
  • το υπόλοιπο του δανείου.

Πηγές με γνώση των συζητήσεων εξηγούν ότι ο καθορισμός των κριτηρίων αυτών ενδεχομένως να μειώσει και τον τελικό αριθμό των δικαιούχων της επιδότησης κάτω από τις 300.000. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα επιδότησης δόσης των δανείων με υποθήκη την α΄ κατοικία να έχει περιορισμένη διάρκεια 6 με 9 μήνες, ενώ από τις 31 Ιουλίου παύει να ισχύει το υπάρχον καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Το κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να το κατανείμει τόσο στο 2020, όσο και στο 2021. Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, οι εκταμιεύσεις των ποσών στους δικαιούχους αναμένεται να γίνουν σε ποσοστό 40% φέτος και 60% το 2021.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα