Παραγωγικότητα: Το ρολόι γυρνάει... 250 χρόνια πίσω στη Βρετανία

Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 09:28
UPD:09:41
EPA/HANNAH MCKAY

Επιστροφή... 250 χρόνια πίσω για τη Βρετανία σε επίπεδο παραγωγικότητας, με το Brexit να αποτελεί τον σημαντικότερο εκ των τριών παραγόντων που προκάλεσαν την «τέλεια καταιγίδα», όπως δείχνουν τα ευρήματα μελέτης που αναμένεται να δοθεί αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα. 

H παραγωγικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν 20% πιο κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης το 2018 -στη χειρότερη επιβράδυνση από το 1760-1800, την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης- όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο μελέτη ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Σάσεξ και Λαφμπορου. Τα ευρήματα της έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 6 Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για τη δραματική μείωση της παραγωγικότητας ευθύνονται τρεις παράγοντες: Το τέλος της περιόδου τεχνολογικής ευφορίας, η χρηματοπιστωτική κρίση και το Brexit. «Πρόκειται για σοκαριστικά αρνητικές επιδόσεις», επισημαίνει ο Νίκολας Κραφτς, εκ των συντακτών της μελέτης, μαζί με τον Τέρενς Μιλς.

Παρότι η τεχνολογία έδωσε σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα ανά τον κόσμο κατά την έναρξη του 21ου αιώνα, συνεισέφερε λιγότερο από το ένα-τέταρτο στη δεκαετία από το 2008. Την ίδια στιγμή, το Brexit άλλαξε τα δεδομένα, οδηγώντας σε σχετική συρρίκνωση της παραγωγικότητας των εξαγωγέων σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις με προσανατολισμό στην εγχώρια αγορά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα