Έπεσαν οι υπογραφές στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 19:44
UPD:19:45
REUTERS/Rebecca Cook

Tην τριμερή εμπορική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά υπέγραψε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας αίσιο επίλογο στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις και απομακρύνοντας τον κίνδυνο ενός νέου «μετώπου» εμπορικής αντιπαράθεσης και πολέμου δασμών.

Η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας USMCA αποτελεί την τελευταία πράξη μιας μακράς διαδικασίας που ξεκίνησε αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, τον Ιανουάριο του 2017, μέχρι την οριστική έγκριση της συμφωνίας από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, στα μέσα Ιανουαρίου.

«Σήμερα βάζουμε τέλος στον εφιάλτη της NAFTA», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της τελετής, αναφερόμενος στην προηγούμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών, που είχε τεθεί σε ισχύ το 1994.

Η USMCA επικυρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2019 από το Μεξικό και αναμένεται ότι θα εγκριθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και από το κοινοβούλιο του Καναδά. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό άρχισε την Δευτέρα τη διαδικασία, καλώντας την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τη συμφωνία γρήγορα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα