Talk of the market: Επαφές και υψηλές προσδοκίες για τις μεγάλες επενδύσεις

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 10:53
UPD:10:54
  • Συνάντηση υψηλού επιπέδου για προώθηση επενδύσεων.  Aπό πρώτο χέρι ενημερώθηκαν χθες εκπρόσωποι κορυφαίων επενδυτικών κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων BlackRock, Blackstone, Brookfield, London&Regional, Oaktree, Farallon και Lone Star για τα σχέδια της κυβέρνησης αλλά και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με γνώμωνα την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σε κλειστή εκδήλωση που διοργάνωσε για ένα club μεγάλων πελατών της η Asia Ventures, με καλεσμένους παράγοντες από την αγορά ακινήτων και ενέργειας - όπου άλλωστε παρατηρείται η μεγαλύτερη επενδυτική κινητικότητα - ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων ενώ για τις στρατηγικές των τραπεζών μίλησαν οι επικεφαλής τους: Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Φωκίων Καραβίας (Eurobank) και Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς).

 

  • Πληροφορίες θέλουν τη ΓΕΚ Τέρνα να βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου του ομίλου, με επίκεντρο τα έργα για το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης και το καζίνο στο Ελληνικό - σε συνέχεια και της μετάβασης στην επόμενη φάση του σχετικού διαγωνισμού της κοινοπραξίας Mohegan Entertainment-ΓΕΚ Τέρνα.

 

  • Μέχρι τον Αύγουστο αρχίζει η λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες, μετά από 6 χρόνια αδράνειας. Σε σχετικές δηλώσεις προέβη ο επικεφαλής της Royal Sugar, που είναι και ο μισθωτής της βιομηχανίας, σε κοινοπραξία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Το σχέδιο προχωρά με επενδύσεις συντήρησης 5 εκατ. ευρώ στις παραγωγικές εγκαταστάσεις των Σερρών και 15 εκατ. ευρώ στις αποθηκευτικές/μεταποιητικές υποδομές της μονάδας στο Πλατύ Ημαθίας και τη στελέχωση των μονάδων με 150 και 40 εργαζόμενους αντίστοιχα.

 

  • Ένοχος κρίθηκε ο Τηλέμαχος Λαβίδας. Η επιτροπή ενόρκων αξιολόγησε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πολύκροτη δίκη στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης και παρέδωσε την ετυμηγορία της για την ενοχή του Έλληνα επιχειρηματία στην υπόθεση εκμετάλλευσης εσωτερικής πληροφόρησης και την διαρροή πληροφοριών στον Γιώργο Νίκα (ο οποίος δεν έχει συλληφθεί ακόμη). Η ποινή για τις κατηγορίες που βαρύνουν τον κ. Λαβίδα, αναμένεται να ανακοινωθεί 17 Απριλίου και μέχρι τότε θα παραμείνει στη φυλακή, εκτός αν επιχειρηθεί αποφυλάκιση του με εγγύηση

 

  • Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στη Eurobank. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2015 η Επιτροπή ενέκρινε κρατική ενίσχυση της Ελλάδας για αναδιάρθρωση Eurobank και Πειραιώς, με δεσμεύσεις: για την Πειραιώς να πουλήσει τις ξένες θυγατρικές της πριν τα τέλη του 2018 και για την Eurobank απαγόρευση εξαγορών στο ίδιο διάστημα. Η Πειραιώς ολοκλήρωσε την πώληση της θυγατρικής της στη Eurobank τον Ιούνιο του 2019 αλλά η ΕΕ έλαβε καταγγελία από μη επιτυχόντα υποψήφιο, με τον ισχυρισμό ότι η παραπάνω πώληση παραβίαζε τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι δύο ελληνικές τράπεζες. Εν τέλη η Επιτροπή έκρινε ότι καλώς έπραξαν…

 

  • Χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα του 1 ευρώ ανά μετοχή, προ του φόρου 5% και χωρίς το δικαίωμα επανεπένδυσης αυτού διαπραγματεύονται από σήμερα οι μετοχές του ΟΠΑΠ. Η πληρωμή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, από την πληρώτρια Τράπεζα Πειραιώς. 

 

  • Το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο δικαίωσε τη ΔΕΠΑ έναντι της τουρκικής BOTAS με απόφαση για αναδρομική μείωση της προμήθειας στην τιμή του φυσικού αερίου. Η απόφαση αποτελεί το τελευταίο στάδιο στη δεκαετή εμπορική διένεξη μεταξύ των δύο πλευρών για την αναπροσαρμογή της συμβατικής τιμής.

 

  • Στο Κάιρο βρίσκεται ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη συνάντηση των 7 υπουργών ενέργειας των κρατών που συμμετέχουν στο EastMed Gas Forum για την έγκριση του καταστατικού που θα διέπει τον Οργανισμό Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στη σύνοδο συμμετέχουν οι υπουργοί Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιταλίας, Κύπρου, Ιορδανίας, Παλαιστίνης και Ελλάδας.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα