Πώς θα γίνει η ψηφιακή ενοποίηση των ταμείων- τι σημαίνει για τις συντάξεις

Αποτελούν διαφορετικά υπολογίσιμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα
Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 11:05
UPD:11:05
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Από την έντυπη έκδοση

Η ψηφιακή ενοποίηση του ΕΦΚΑ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών θα μειώσει αισθητά τη γραφειοκρατία του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και τον χρόνο έκδοσης των νέων συντάξεων, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, ο οποίος επεσήμανε ότι με τις προωθούμενες αλλαγές δεν τίθεται κανένα ζήτημα ουσιαστικής ενοποίησης κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Μηταράκης ανέφερε  χαρακτηριστικά ότι «οι αποφάσεις του ΣτΕ που είδαμε στις 4.10.2019 είναι ξεκάθαρες». Όπως τόνισε, «η επικουρική είναι μια αυτόνομη σύνταξη, για την οποία δόθηκαν ξεχωριστές εισφορές, ενώ κρίθηκε αντισυνταγματική η όποια προσπάθεια ενοποίησης των δύο συντάξεων στο επίπεδο του πλαφόν των 1.300 ευρώ που είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Είναι ξεκάθαρο επομένως πως η κύρια σύνταξη και η επικουρική αποτελούν διαφορετικά υπολογίσιμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που προέρχονται από διαφορετικό λόγο. Η κύρια σύνταξη είναι μια αναδιανεμητική παροχή από το κράτος και είναι αποτέλεσμα των εισφορών της κύριας σύνταξης, ενώ η επικουρική είναι αποτέλεσμα των εισφορών της επικουρικής».

«Η ψηφιακή ενοποίηση σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή διοικητική βάση για τη μετάβαση στη νέα κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1ης.1.2021, καθώς βάζει τέλος στην όποια συζήτηση γινόταν για πιθανές αστάθειες του κόστους μετάβασης» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο κ. Μηταράκης. 

Η κατάθεση του ν/σχ

Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις «θα σταματήσουν οι υπέρογκες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, θα αυξηθούν οι συντάξεις για όσους έχουν πολλά χρόνια εργασιακού βίου, θα καταργηθεί το πλαφόν που είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου στις επικουρικές».  

Επομένως, επεσήμανε ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, «το νέο ασφαλιστικό έρχεται μόνο με θετικά μηνύματα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις παρά μόνο θετικές αλλαγές». 
«Ο ρόλος του κράτους θα συνεχίσει να είναι σημαντικός, καθώς η βάση του νέου συστήματος θα είναι το δημόσιο ΕΤΕΑΕΠ. Παράλληλα θα δώσουμε και το δικαίωμα στους ασφαλισμένους να επιλέξουν αν θέλουν, αντί να επενδύσουν τα χρήματά τους στο δημόσιο αμοιβαίο κεφάλαιο, να επιλέξουν κάποιον εναλλακτικό πάροχο». 

Ως προς την ασφάλεια της μετάβασης στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα βιωσιμότητας, διευκρινίζοντας: «Η σημερινή επικουρική είναι το 10% του συστήματος. Άρα το 90% του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα είναι η κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ. Το ποσοστό το οποίο χρειάζεται για να στηριχθεί η παλιά επικουρική για τα επόμενα 30-40 χρόνια είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό της ετήσιας επιχορήγησης που δίνει το Δημόσιο στα ασφαλιστικά συστήματα.

Συνεπώς είναι ένα ποσό το οποίο ταμειακά και δημοσιονομικά δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα στη χρηματοδότηση της μετάβασης στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα». «Είναι απόλυτα μετρημένο και υπολογισμένο πως ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση έχει επιλέξει να γίνει αυτή η μετάβαση δεν θα δημιουργήσει κανένα ζήτημα» κατέληξε ο κ. Μηταράκης. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα