Ομόλογα: Οι ελληνικοί τίτλοι δεν ακολούθησαν την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 20:53
UPD:20:56
REUTERS/LUCAS JACKSON

Του Γιάννη Παγκαλιά
gpag@naftemporiki.gr

Η αισιοδοξία της Πέμπτης από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας και η συνακόλουθη αναθάρρηση των επενδυτών που τους έστρεψε στις μετοχές την Πέμπτη, ήταν υπόθεση μίας ημέρας, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιφύλασσε νέο χτύπημα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως δεν έχει δώσει καμία έγκριση για απόσυρση των υφιστάμενων δασμών, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, με τις οποίες υποστήριξε ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν συμφωνήσει για την σταδιακή κατάργησή τους. 

Αποτέλεσμα οι επενδυτές να επιλέξουν ξανά τη σιγουριά των κρατικών ομολόγων κι έτσι οι αποδόσεις μετά την άνοδο στη συνεδρίαση της Πέμπτης να αποκλιμακωθούν κατά 2 με 3 μονάδες βάσης.

Οι ελληνικοί τίτλοι χρέους για άλλη μία συνεδρίαση δεν συγχρονίστηκαν με τη γενικευμένη τάση στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις τους να καταγράφουν διόρθωση για 2η διαδοχική ημέρα.

Παρά το γεγονός πως την Πέμπτη το spread της ελληνικής 10ετίας έναντι της αντίστοιχης ιταλικής έφθασε στιγμιαία σε αρνητικό πρόσημο για 1η φορά από το 2008 και το δημοσίευμα των FT με το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον τον δανειολήπτη με το μεγαλύτερο ρίσκο στην Ευρώπη (δίνοντας τον όχι κολακευτικό χαρακτηρισμό στην Ιταλία), δεν βοήθησαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Η Ελλάδα επί του παρόντος δανείζεται στους 10ετείς τίτλους με όρους ευρώ σχεδόν με την ίδια απόδοση με την Ιταλία και πιο φθηνά από τις ΗΠΑ, όταν η απόδοση του 10ετούς κυμαίνεται στο 1,90% με όρους δολαρίου κι ενώ οι ελληνικοί τίτλοι απέχουν 3 βαθμίδες από το investment grade βάσει της βαθμολογίας των οίκων αξιολόγησης, σε αντίθεση με τους ιταλικούς και τους αμερικανικούς τίτλους.

Στην ΗΔΑΤ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 39 εκατ. ευρώ, με την απόδοση του 10ετούς να κάνει άλμα 12 μονάδων βάσης και να κλείνει στο 1,34% από 1,22% και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 164 μονάδες βάσης, καθώς η απόδοση του γερμανικού bund υποχώρησε από το υψηλό 5 μηνών στο οποίο σκαρφάλωσε την Πέμπτη.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα