Οι CEOs των αμερικανικών κολοσσών απορρίπτουν το δόγμα «οι μέτοχοι πρώτα»

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 08:53
UPD:08:55
shutterstock

Σε μία περίοδο κατά την οποία ο καπιταλισμός δέχεται έντονη κριτική για την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τις διευρυνόμενες εισοδηματικές ανισότητες στους κόλπους των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ θέλουν να στείλουν το μήνυμα πως προτεραιότητα δεν είναι πια η μεγιστοποίηση των κερδών για τους μετόχους. Προτάσσσουν την ευθύνη προς τον πελάτη και ευρύτερα προς την κοινωνία, σε μία αλλαγή- που έστω και σε επίπεδο ρητορικής- ανατρέπει τα δεδομένα της εταιρικής διακυβέρνησης. 

Το Business Roundtable στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν 200 διευθύνοντες σύμβουλοι αμερικανικών εταιρειών, αποφάσισε να αλλάξει τον ορισμό του «σκοπού της επιχείρησης». Οι αποφάσεις δεν πρέπει πια να βασίζονται αποκλειστικά στο τι δίνει περισσότερη αξία και κέρδη στους μετόχους, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι όσοι συμμετέχουν σε μία επιχείρηση: οι υπάλληλοι, οι πελάτες και η κοινωνία εν γένει. «Όλοι οι παραπάνω είναι καθοριστικής σημασίας. Δεσμευόμαστε λοιπόν να προσφέρουμε αξία σε όλους, για την μελλοντική επιτυχία των επιχειρήσέων μας, των κοινοτήτων μας και της χώρας μας» αναφέρεται στη σχετική δήλωση. 

Η ομάδα της οποίας ηγείται ο επικεφαλής της JPMorgan Chase, Τζέιμς Ντάιμον, έχει μία ισχυρή φωνή στην Ουάσιγκτον, για αυτό και η απόφασή της συζητείται εντόνως στα αμερικανικά και διεθνή μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά CEOs αρνήθηκαν να υπογράψουν τη δήλωση. Μεταξύ αυτών ο Λάρι Καλπ της General Electric και ο Στίβεν Σγουόρτσμαν της Blackstone Group. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα