Χρηματιστήρια: Εβδομάδα ρεκόρ στη Wall, νευρικότητα στην Ευρώπη

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 21:08
UPD:21:12
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Της Εφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Οι προσδοκίες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων συνέχισαν να στηρίζουν τη Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να καταρρίπτουν ενδοσυνεδριακά νέα ιστορικά υψηλά, σε μία εβδομάδα που παρουσίασαν εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις.

Μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο, αυτή την εβδομάδα, οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν τώρα μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed στο τέλος του μηνός και η προοπτική αυτή συνεχίζει να αποτελεί το βασικό καταλύτη της αμερικανικής αγοράς μετοχών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν επίσης οι επενδυτές την έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου την επόμενη εβδομάδα. Αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων του δείκτη S&P 500 θα υποχωρήσουν 0,4% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, υπό τη σκιά του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε πάνω από το φράγμα των 3.000 μονάδων για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, βρίσκοντας στήριγμα και στα κέρδη 0,5% του κλάδου τεχνολογίας, ο οποίος μέχρι στιγμής εφέτος καταγράφει την καλύτερη επίδοση. Ο Dow Jones έφθασε ενδοσυνεδριακά στις 27.247,91 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν να παρουσιάζουν νευρικότητα, με τις φαρμακοβιομηχανίες να δέχονται πιέσεις λόγω ανησυχιών ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει για τις υψηλές τιμές φαρμάκων. Η προοπτική όμως μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων συγκράτησε και πάλι τις απώλειες.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx 600 παρέμεινε σε στάσιμα επίπεδα, καταγράφοντας τις πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες από το Μάιο, με τον όγκο συναλλαγών ωστόσο να κυμαίνεται χθες σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου ημερήσιου όγκου. Την χειρότερη επίδοση παρουσίασαν οι ελβετικές μετοχές, με πτώση μεγαλύτερη του 1%, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων Roche Holdings, Novartis και Novo Nordisk "είδαν" τις μετοχές τους να υποχωρούν περισσότερο από 2%.

Στον αντίποδα, ο κλάδος αυτοκινήτου ανέκαμψε από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, κλείνοντας με κέρδη άνω του 1%, με εξαίρεση όμως τη μετοχή της Daimler που κινήθηκε στο "κόκκινο", καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία προειδοποίησε ότι θα παρουσιάσει απώλειες στο δεύτερο τρίμηνο. Τα μεγαλύτερη κέρδη κατέγραψε ο κλάδος χημικών.

Οι εισηγμένες στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 επιχειρήσεις αναμένεται να ανακοινώσουν αύξηση κερδών 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο, πολύ χαμηλότερα από 1,8% που περίμεναν αναλυτές την προηγούμενη εβδομάδα.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα