Το στοίχημα της Aramco στην Ευρώπη - Τι σχεδιάζει για την Ελλάδα

Τρίτη, 14 Μαΐου 2019 15:37
UPD:15:42
REUTERS/Ahmed Jadallah

Σε αύξηση της προσφοράς πετρελαίου προς την Ευρώπη κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως μέσα στην επόμενη διετία προσβλέπει η Saudi Aramco, καθώς επεκτείνει τις εμπορικές της δραστηριότητες, ενώ σχεδιάζει αυτό το καλοκαίρι την ίδρυση γραφείου στο Λονδίνο. Στα σχέδια της Aramco, του μεγαλύτερου ομίλου παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο, περιλαμβάνονται και επενδύσεις στην Ελλάδα.  

Η Aramco επεκτείνει τις downstream δραστηριότητές της -που περιλαμβάνουν το κομμάτι διύλισης και marketing- υπογράφοντας νέες συμφωνίες και αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων της, ώστε να εξασφαλίσει νέες αγορές για το σαουδαραβικό αργό.

Στο επίκεντρο βρίσκεται μια νέα συμφωνία επεξεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας η Aramco θα προμηθεύει τςι ευρωπαϊκές αγορές τόσο με αργό πετρέλαιο όσο και με πετρελαϊκά προϊόντα. Η Aramco επιδιώκει την οριστικοποίηση συμφωνιών μέσα στην επόμενη διετία για την προμήθεια πελατών σε Ευρώπη και Μεσόγειο, τόνισε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Αμπντουλαζίζ αλ-Τζουνταϊμι, senior vice president του τμήματος downstream δραστηριοτήτων της Aramco. «Θα στοιχηματίσω στην Ευρώπη.. πιστεύουμε ότι η Ευρώπη αποτελεί μια αγορά στην οποία θα παραμείνουμε για πολύ καιρό», δήλωσε ο κ. Τζουνταϊμι στη συνέντευξη.

H Aramco έχει ήδη συμφωνίες προμήθειας πετρελαίου και ανταλλαγής προϊόντων στην Ευρώπη και ειδικότερα με την ΡΚΝ Orlen της Πολωνίας, την Midore της Αιγύπτου και την ελληνική Motor Oil. «Προσβλέπουμε στην επέκταση των 3 εκατ. βαρελιών στα 10 εκατ. βαρέλια το μένα μέσα στην επόμενη διετία. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία δυνατοτήτων διύλισης 300.000 βαρελιών ημερησίως στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Τζουνταϊμι, συμπληρώνοντας ότι η Aramco θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα. 

 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters
    
  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα