Εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα απαντά με δασμούς 60 δισ. δολ. -Βουτιά των αγορών

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 15:51
UPD:16:01
REUTERS/Aly Song

Κορυφώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με την Κίνα να περνάει στην αντεπίθεση, ανακοινώνοντας ότι θα επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές περισσότερων από 5.000 αμερικανικών προϊόντων, αξίας 60 δισ. δολαρίων, σε απάντηση των κινήσεων της κυβέρνησης Τραμπ.

Όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου,  οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου και θα κυμαίνονται από 5% ως 25%, ενώ αφορούν συνολικά 5.140 αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην κινεζική αγορά.

Η είδηση προκάλεσε έντονες αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό STOXX 600 να διευρύνει τις απώλειές του πάνω από 1%, τον γερμανικό DAX να κάνει βουτιά 1,50%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να δέχεται τις εντονότερες πιέσεις.

Προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει την Κίνα να μην προχωρήσει σε αντίμετρα. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον Αμερικανό καταναλωτή να πληρώσει για τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά που έχουν τεθεί σε ισχύ... Η Κίνα δεν πρέπει να ανταποδώσει -θα κάνει τα πράγματα χειρότερα!», είχε αναφέρει ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter, προσθέτοντας ότι οι δασμοί μπορούν να αποφευχθούν εάν οι επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου μεταφέρουν την παραγωγή εκτός Κίνας σε άλλες χώρες.

Η Κίνα, από την πλευρά της, είχε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα