Σε ναδίρ 22 μηνών το ευρώ, σε χαμηλά 17 ετών η κορόνα

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 14:47
UPD:16:20
shutterstock

Έντονες αναταράξεις σήμερα στην αγορά συναλλάγματος, καθώς η αναιμική ανάπτυξη και ο υποτονικός πληθωρισμός, ειδικά στην Ευρώπη, στέλνουν το μήνυμα ότι οι κεντρικές τράπεζες όχι μόνο δεν μπορούν να επιστρέψουν σύντομα σε ομαλή νομισματική πολιτική, αλλά θα κληθούν μάλλον να αναζητήσουν νέα μέτρα χαλάρωσης. 

Στο στόχαστρο βρέθηκε σήμερα η σουηδική κορόνα, που επέστρεψε σε επίπεδα, που είχε να συναντήσει από τον Αύγουστο του 2002, καθώς η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε πως ο αδύναμος πληθωρισμός σημαίνει ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα αργήσουν αρκετά. Το σουηδικό νόμισμα καταγράφει πτώση 1,2% έναντι του ευρώ στις 10,65 κορόνες, στη μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά του εδώ και έξι μήνες. 

Ωστόσο και το ευρώ βιώνει την χειρότερη ημέρα εδώ και έξι εβδομάδες. Υποτιμάται 0,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την ισοτιμία στα 1,1141 δολάρια ανά ευρώ, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 22 μήνες. Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στα αλεπάλληλα απογοητευτικά μηνύματα για την γερμανική οικονομία, αλλά και στα σενάρια νέας σύγκρουσης ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες. Φοβούνται δε για πολιτική αστάθεια στην Ισπανία, που οδεύει στις κάλπες αυτή την Κυριακή. 

Τις πιέσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα εντείνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον oίκο S&P να προχωρεί αύριο σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας. Αυτή τη στιγμή η πιστοληπτική αξιολόγηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ είναι δύο βαθμίδες πάνω από το junk.  

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα