Ευάλωτες σε εξαγορά οι Deutsche Bank, Commerzbank, πιστεύει το Βερολίνο

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 10:13
UPD:10:13
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Το Βερολίνο φοβάται πως οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας είναι ευάλωτες σε εξαγορά. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γεργκ Κούκις, γεγονός που εξηγεί και τις πληροφορίες, που θέλουν την κυβέρνηση να ασκεί, διακριτικές προς το παρόν, πιέσεις για τη συγχώνευση των Deutsche Bank και Commerzbank. 

Σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ο Κούκις σχολίασε πως και οι δύο τράπεζες έχουν δει την κεφαλαιοποίησή τους να συρρικνώνεται, γεγονός που τις εκθέτει σε πιθανή εξαγορά από άλλους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. 

«Είναι ο νόμος της φύσης, το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό» είπε, προσθέτοντας πάντως ότι στον κόσμο των χρηματοοικονομικών οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους μετόχους και την διοίκηση, με το κράτος να θέτει απλώς το πλαίσιο. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, πριν από λίγο καιρό παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τις δύο τράπεζες για το μέλλον, αλλά χαρακτήρισε τις πληροφορίες που ήθελαν το Βερολίνο να επιθυμεί τη συγχώνευσή τους, και μάλιστα πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, φήμες. 

Υπενθυμίζεται ότι έχουν επίσης δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που θέλουν την ίδια την Deutsche Bank να έχει δώσει εαυτόν διορία έως τα μέσα του έτους, προκειμένου να επιτύχει επιστροφή σε βιώσιμη κερδοφορία. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε, η συγχώνευση με την Commerzbank θα είναι μάλλον μονόδρομος ανέφεραν οι πληροφορίες- που πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την ίδια την τράπεζα. 

Σε διεθνές επίπεδο, πάντως, έχει ανοίξειο χορός των μεγάλων τραπεζικών deal, καθώς δέκα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις και να έχουν ανάγκη από συμμαχίες. 

naftemporiki.gr Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα