Μ. Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ πρέπει να βελτιώσει την κερδοφορία της

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 23:01
UPD:23:04
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Για να συνεχίσει η ΔΕΗ να εκπληρώνει την αποστολή της, και ειδικότερα να βγει στις αγορές και να πραγματοποιήσει και το φετινό επενδυτικό της πρόγραμμα αντίστοιχου μεγέθους με το περσινό, πρέπει να βελτιώσει την κερδοφορία της, διαμήνυσε ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιώτακης.

Μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας και αναφερόμενος στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, οι προσφορές για τις οποίες αναμένονται την Τετάρτη, είπε ότι «από την πλευρά μας έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, ώστε οι μονάδες να γίνουν κερδοφόρες, ως ανεξάρτητες εταιρείες. Σε λίγες ώρες, θα μάθουμε εάν οι υποψήφιοι επενδυτές είχαν το χρόνο να αξιολογήσουν επαρκώς όλα, και τα πιο πρόσφατα δεδομένα, που τους γνωστοποιήσαμε».

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι σε απάντηση της δήλωσής μου ότι οι μονάδες θα πωληθούν με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ικανοποιητικό τίμημα, κάποιοι κύκλοι φέρονται να έχουν ζητήσει να τους καθορίσουμε εμείς το εύλογο τίμημα. Λοιπόν απαντάμε: Δεν περιμένουμε ότι οι ιδιώτες επενδυτές, θα προσφέρουν τέτοια ποσά ώστε να τα ανακτήσουν σε 25 και πλέον χρόνια, όπως η ΔΕΗ. Ας τα ανακτήσουν στα μισά χρόνια. Έτσι θα προκύψει και το εύλογο τίμημα αλλά και θα καταδειχθεί ότι αυτοί που θα αγοράσουν τις μονάδες έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας του προϊόντος του ηλεκτρισμού, όχι μόνο από κοινωνική αλλά και από επιχειρηματική άποψη. Σε αγορές και χώρες πολύ πιο ώριμες και οικονομικά ανεπτυγμένες οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού δεν βασίζονται σε μεγάλα περιθώρια κέρδους αλλά στην ποσότητα του προϊόντος. Εμείς πάντως από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι οι ρυθμοί και οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι ρεαλιστικοί. Υπογράμμισε ότι μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που αφορά τη διάθεση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής η ΔΕΗ καλείται φέτος να διαθέσει ενέργεια που υπερβαίνει το σύνολο της εν λόγω παραγωγής. «Με άλλα λόγια η ΔΕΗ θα δημοπρατεί και ποσότητα ενέργειας πέραν της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής την οποία προφανώς θα προμηθεύεται από την αγορά», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα