ΕΚΤ: Έτοιμη να βγάλει πάλι από τη φαρέτρα το όπλο των ΤLTROs

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 16:24
UPD:16:27
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

The skyline with its financial district and the headquarters of the European Central Bank (ECB) are photographed in the early evening in Frankfurt, Germany, December 4, 2018. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις στοχευμένες δημοπρασίες φθηνού χρήματος (TLTROs), με τις οποίες είχε στηρίξει τράπεζες και οικονομία κατά την κρίση χρέους και πριν ακόμη τολμήσει να καταφύγει στην ποσοτική χαλάρωση. 

 Αν  και αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωναν έως πρόσφατα ότι οι συζητήσεις για ενεργοποίηση των TLTROs είναι «πρόωρες» τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, που ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει χάσει την όποια αισιοδοξία του για τις προοπτικές της οικονομίας. Στα μέσα Δεκεμβρίου, την ίδια ώρα που αποφάσιζε να δώσει οριστικό τέλος στο QE, εξέταζε το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. 

Στα πρακτικά γίνεται σαφές πως η ΕΚΤ θεωρεί ότι έχουν αυξηθεί αισθητά οι κίνδυνοι, ενώ αναγνωρίζει πως τα τελευταία μακροικονομικά δεδομένα ήταν πιο αδύναμα των προσδοκιών. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί πως εάν τελικά κριθεί αναγκαία περαιτέρω στήριξη της οικονομίας, το πρώτο βήμα θα είναι ακόμη ένας γύρος TLTROs. 

Μένει να φανεί λοιπόν εάν στη συνεδρίαση της 24ης Ιανουαρίου θα έχουμε εξελίξεις. Ακόμη και εάν δεν ανακοινωθεί επισήμως κάποιο μέτρο, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι το θέμα των TLTROs θα συζητηθεί, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει και αλλαγή στη φρασεολογία της ανακοίνωσης, με την επισήμανση για «καθοδικούς κινδύνους» να προστίθεται.

Με την γερμανική οικονομία να είναι στο χείλος τεχνικής ύφεσης και συνολικά την Ευρωζώνη να κατεβάζει αισθητά ταχύτητα, αλλά και με το σενάριο ενός άτακτου Brexit να μένει στο προσκήνιο, υπολογίζεται ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει την όποια αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2019. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα