Βουλή: Τροπολογία για ρύθμιση οφειλών από άνεργους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 13:32
UPD:13:35
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατατέθηκε στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς τροπολογία με την οποία αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα και παραμένουν ενήμεροι καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των προγραμμάτων, εφόσον είναι συνεπείς προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, οι άνεργοι, πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, που εντάσσονται σε προγράμματα έναρξης ή επανέναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΟΑΕΔ και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Από το ποσό της επιχορήγησης του ΟΑΕΔ που λαμβάνουν τα εν λόγω πρόσωπα, παρακρατείται ποσοστό 25% που αποδίδεται στον ΕΦΚΑ έναντι εξόφλησης των οφειλών τους.

Στόχος της ρύθμισης είναι να καταστεί δυνατή η επαναδραστηριοποίηση αυτής της κατηγορίας ανέργων πρώην ελευθέρων επαγγελματιών, με όλα τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για την οικονομία, ενώ συγχρόνως εξασφαλίζεται η αποπληρωμή των υφιστάμενων οφειλών τους.

Επίσης, με την τροπολογία μεταφέρονται από την Εθνική Τράπεζα στον ΟΠΕΚΑ τα αδιάθετα χρηματικά ποσά του έργου «Κάρτα Αλληλεγγύης» για την επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια.

Εξάλλου, απαλλάσσεται της υποχρέωσης υπαγωγής στην ασφάλιση του ΜΤΠΥ (Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων) ο μερισματούχος ΜΤΠΥ, που διορίζεται σε οποιαδήποτε θέση του Δημοσίου με οποιαδήποτε σχέση. Επιπλέον, αποσαφηνίζεται ότι ο διορισμός του μερισματούχου του ΜΤΠΥ δεν έχει απολύτως καμία επίπτωση στο μέρισμα που λαμβάνει, το οποίο εξακολουθεί να καταβάλλεται κανονικά.

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα