Βάιντμαν: Έτοιμη να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 20:45
REUTERS/Hannibal Hanschke

Tη βεβαιότητα πως η Ελλάδα, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, είναι έτοιμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, τονίζοντας τα μεγάλα βήματα της χώρας προς τη δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα.

Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), ο κ. Βάιντμαν αναφέρθηκε στις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που επέφεραν οι προσαρμογές αυτές.

«Αναγνωρίζοντας τις θυσίες, έχω μεγάλο σεβασμό για τον ελληνικό λαό και τον τρόπο με τον οποίο όλοι εσείς υπομείνατε αυτή τη δύσκολη περίοδο», σημείωσε. 

Όπως επισημάνθηκε από τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, η πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη έχει ξεκινήσει, ωστόσο, η 20η Αυγούστου δεν είναι το τέρμα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη επισημαίνοντας ότι οι «πρόσθετες, αναπτυξιακής φύσεως, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, την προσφορά περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών».

Επίσης, αναγνώρισε τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Όσον αφορά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ο κ. Βάιντμαν τόνισε ότι «η σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ δεν απαιτεί να επιλέξουμε μεταξύ αλληλεγγύης και σταθερότητας. Το αντίθετο είναι αλήθεια: χρειαζόμαστε και τα δυο: αλληλεγγύη και σταθερότητα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο για την εκ μέρους του κ. Βάιντμαν αποδοχή της πρόσκλησης του δ.σ. της Ένωσης να είναι κεντρικός ομιλητής στη σημερινή εκδήλωση, όσο και για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να συναντήσει την ΕΕΤ στη Φρανκφούρτη στις αρχές του έτους, με συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής και γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας, η επίσκεψη του Γενς Βάιντμαν, ο οποίος αποτελεί ηγετική ευρωπαϊκή προσωπικότητα με σταθερές, ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες απόψεις.

Επιπλεόν, ο πρόεδρος της ΕΕΤ αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα που επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδος από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης, μετά από οκτώ χρόνια, αλλά τόνισε ότι οι σημαντικές προκλήσεις είναι μπροστά μας και απαιτούν υπεύθυνη και συνετή πολιτική μεταρρυθμίσεων, που θα προάγουν την ισχυρή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή και επενδυτική ανάκαμψη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα